SEGRE

PATRIMONI ESTÀTUA

Indíbil i Mandoni, dos anys desarmats

La Paeria continua estudiant opcions per reposar la llança robada d’Indíbil i Mandoni || Diverses empreses, interessades a promocionar la restauració

L’escultura d’Indíbil i Mandoni, sense la llança que va ser robada el 13 de novembre del 2017.

L’escultura d’Indíbil i Mandoni, sense la llança que va ser robada el 13 de novembre del 2017.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’emblemàtica estàtua d’Indíbil i Mandoni, ubicada sota l’Arc del Pont, ja fa dos anys que no té llança. El 13 de novembre del 2017 a la nit havia desaparegut i la Paeria va indicar que estudiava la possibilitat que un grup de joves l’hagués arrancat. Llavors, va afirmar que encarregaria com més aviat millor la reproducció de la llança.

No obstant, vint-i-quatre mesos després, els guerrers ilergets continuen sense disposar d’aquesta arma. L’anterior govern municipal va anunciar a la fi al maig d’aquest any que ja havia encarregat una rèplica de la llança a una empresa especialitzada per substituir la que va ser robada i va afirmar que, després de l’Aplec del Caragol, l’escultura seria traslladada a un taller per netejar-la i restaurar-la, on s’estaria sis mesos, tal com va publicar aquest diari. Tanmateix, fonts municipals van explicar ahir que “l’ajuntament està fent les gestions corresponents per reposar la llança” i van assegurar que “s’està treballant i estudiant les opcions diverses abans d’actuar”.

L’ajuntament va assenyalar que fa dos mesos que buscava patrocinadors per poder fer-se càrrec del cost de la restauració a través d’un mecenatge. Sobre aquesta qüestió, les mateixes fonts van indicar que “hi ha empreses interessades a participar-hi” i que “s’ha de veure com es concreta aquesta ajuda, què es fa i com”.

Van afegir que “alhora, es modificaran els estatuts de la Fundació del Paisatge Urbà perquè pugui contemplar el patrocini d’actuacions sobre el patrimoni de Lleida”, ja que actualment no es pot fer.

Segons un informe elaborat pel departament municipal de Patrimoni sobre l’estat del monument, aquest requereix una restauració general que n’asseguri la conservació en el futur. Està previst reparar alguns desperfectes detectats i també recuperar dos elements més que originalment lluïen els cabdills: la falcata que Mandoni tenia lligada a la cintura i el grilló que rematava la cadena que Indíbil sosté a una mà. Tots dos van desaparèixer fa diversos anys. També es preveu escanejar l’escultura per obtenir la màxima informació possible.

El cost d’aquesta operació, que inclou traslladar l’estàtua a un taller especialitzat, ascendeix a 36.000 euros i actualment no hi ha una partida pressupostària prevista per assumir-los, segons va informar en el seu moment el tinent d’alcalde Toni Postius. A més, va dir que en cas que prosperi el mecenatge, no descarten aplicar la mateixa fórmula per recuperar altres elements patrimonials que necessitin accions similars.

tracking