SEGRE

El pare del nadó maltractat a Lleida va desitjar la mort del nen

Tant de bo el fill et surti mort", "et mataré" o "tant de bo et moris al part" són alguns dels missatges que l'acusat va enviar a la seua parella

Vistes de l’Audiència de Lleida, en el Canyeret.

Vistes de l’Audiència de Lleida, en el Canyeret.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pare del nadó de només 12 dies maltractat a Lleida va desitjar la mort del nen i la seua dona en diversos correus i missatges que li va enviar a la seua parella entre el 2018 i el 2019. "Tant de bo el fill et surti mort", "et mataré" o "tant de bo et moris al part" són algunes de les frases que l'acusat, de 39 anys, va enviar a la seua dona i que la jutgessa ha llegit aquest dilluns en el judici per violència masclista que ha tingut lloc al jutjat penal 3 de Lleida per una suposada agressió a la seua dona, el 3 de juliol de 2018.

Tant l'acusat com la dona s'han negat a declarar sobre els fets. Sí que ho han fet els dos Mossos d'Esquadra que van atendre la trucada que la dona va fer a emergències denunciant una agressió masclista. Han explicat que la dona els va dir que el seu home (ara acusat) la va intentar estrangular.

La vista es va suspendre per primera vegada el 16 de setembre perquè una de les doctores que havia de declarar no hi va poder assistir i el seu testimoni es considerava clau per explicar les lesions de la dona ja que la víctima no va acabar denunciant formalment als Mossos l'home. La nova data es va marcar per al dilluns 4 de novembre però tres hores després de l'hora prevista la jutgessa va tornar a ajornar el judici perquè la defensa va demanar temps per estudiar nova documentació aportada aquell mateix dilluns per la fiscalia al·legant indefensió.

Insults i amenaces

Aquesta documentació eren unes converses telefòniques en què aquest dilluns s'ha pogut escoltar l'home insultant, amenaçant i cridant la dona. També s'han llegit uns correus electrònics i missatges de text del mòbil que es van intercanviar l'acusat amb la presumpta víctima. En ells, la dona va escriure, per exemple "estàs boig pel que em vas fer", "no estic disposada a suportar més els teus maltractaments físics i psicològics", "no m'ho esperava que a un dia de parir m'estiguis pegant" o "com pot ser que recent parida m'estiguis pegant".

Ell, per la seva banda, li escriu a la dona en referència al seu fill gran que "és l'última vegada que el teu fill tanca la porta així, a la propera li arrenco el cap". Pel que fa al nadó maltractat li diu que "el bebè que duus no és fill meu i espero que et surti mort", "que es mori el teu fill, per a mi estàs morta", "et pegaré, tros de boja", "em fas fàstic" "te'n penediràs tota la vida" o "marxa al teu país, a la selva".

"Xopa i amb marques de dits al coll", segons els Mossos

Els Mossos que van anar al pis de la víctima quan aquesta va trucar han explicat que la dona els va obrir amb marques de dits al coll i amb la samarreta xopa. Que la dona els va explicar que el seu home l'havia colpejat al cap, les espatlles i els braços i que l'havia intentat ofegar amb les mans. Va afegir que potser s'havia quedat inconscient i l'home li havia tirat aigua. A més, han explicat, al pis hi havia aigua per terra i trossos de vidres trencats.

Els agents han assegurat que en aquell moment la dona estava "molt espantada" i "desconcertada" així que la van acompanyar a l'hospital i després la van anar a recollir per acompanyar-la a comissaria per denunciar. Finalment, però, no va denunciar els fets. Un dels agents ha relatat que la dona els va explicar que no era la primera vegada que l'home la pegava però que no l'havia denunciat mai i que aquell dia va trucar perquè s'havia espantat ja que l'havia intentat ofegar.

Al judici ha declarat també la metgessa que la va atendre a urgències, que ha explicat que la dona estava en "estat de xoc" i "ansietat" i que tenia ferides visibles al coll i als braços compatibles amb el que explicava. "Plorava molt i estava molt desesperada", ha afegit.

El fiscal demana un any de presó i la defensa l'absolució

El fiscal demana que es condemni l'acusat a un any de presó pel maltractament a la parella. Considera que l'agressió ha quedat acreditada a través de les declaracions dels Mossos i de la metgessa així com de les converses entre acusat i víctima. A més, diu que no hi ha cap altra explicació "lògica i racional" pels fets ja que ni l'acusat ni la víctima han volgut declarar i donar una versió alternativa.

Pel fiscal, els dos mossos que han declarat són testimonis objectius i de referència que han explicat els fets relatats directament per la víctima. A més, ha afegit, hi ha proves que coincideixen amb aquesta explicació com les marques a la víctima, compatibles, segons la metgessa, amb l'agressió explicada, així com els vidres a terra i l'aigua que van trobar al pis. El fiscal, a més, considera que les gravacions i documents escrits aportats al judici són indicis clars del caràcter "colèric" de l'acusat. "És com un animal, que crida i intenta menystenir la víctima", ha dit i ha qualificat l'home de "pèrfid, vil i indigne".

Per la seua banda, l'advocat de la defensa ha demanat l'absolució de l'acusat ja que entén que tot el que ha exposat el fiscal es basa en "presumpcions". Segons el lletrat, cap dels testimonis, ni els agents ni la doctora, no van presenciar cap agressió ni van veure el presumpte agressor el dia dels fets i recorda que si hi ha algun dubte de l'autoria dels fets, s'ha de fer prevaldre la presumpció d'innocència. Assegura que l'únic en què es basen per acusar-lo és la declaració de la víctima i que la dona ha canviat la seva declaració moltes vegades ja que va trucar denunciant una agressió, però no va posar cap denúncia, al jutjat en fase d'instrucció va negar que el seu home l'hagués agredit i aquest dilluns al judici no ha volgut declarar.

Pel que fa a la documentació aportada arran d'una investigació feta pels Mossos, l'advocat ha intentat que no s'acceptés com a prova en entendre que el contingut no tenia res a veure amb el que s'estava jutjant aquest dilluns ja que es va obtenir mentre els Mossos investigaven el maltractament del seu nadó, de només 12 dies.

Segons el lletrat, en tota la documentació que s'ha presentat no hi ha res que provi els fets que s'estan jutjant i ha criticat que s'ha presentat no per contextualitzar, sinó per "contaminar" i voler donar a entendre que és una mala persona. "Allò que l'acusat va fer o dir un any després no serveix per relacionar amb el que va fer un any abans", ha argumentat.

Per la defensa, la història que s'explica pot ser certa o no però no hi ha cap prova de càrrec que demostri que l'acusat fos l'autor dels fets. És per això que demana la seva absolució acollint-se a la presumpció d'innocència.

Presó provisional

L'home es troba a la presó de manera provisional pel presumpte maltractament al seu nadó, uns fets pels quals encara no ha estat jutjat i que van ser posteriors al suposat maltractament a la parella jutjat aquest dilluns.

El nadó va ingressar en estat molt greu a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona el 13 d'agost d'aquest 2019, amb només 12 dies, amb lesions cerebrals, hemorràgies múltiples, hematomes i fractura de clavícula, amb un primer diagnòstic de traumatisme no accidental.

Després de més de dos mesos ingressat, el nen va rebre l'alta el 25 d'octubre tot i que pateix seqüeles molt greus i irreversibles. Tot i que el pare va negar ser l'autor de les lesions del petit, el jutge va considerar que hi havia prou indicis per considerar-lo el responsable i en va ordenar la presó preventiva per a aquests fets. La mare va quedar en llibertat després de declarar. A tots dos se'ls va retirar la custòdia del nadó, que es troba sota tutela de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) de la Generalitat.

tracking