SEGRE

ECONOMIA IMPOSTOS MUNICIPALS

Representants veïnals censuren la taxa a mascotes i la pujada de les escoles bressol

La protectora Lydia Argilés veu “un error” l'impost anual per censar gossos i gats || La FAV i associacions de barris insten el govern municipal a replantejar la seua proposta fiscal per al 2021

588855_1.jpg

588855_1.jpgAJUNTAMENT DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les associacions de veïns i entitats animalistes van coincidir ahir a criticar la creació d’una taxa per tenir gos o gat, mentre que altres entitats de barri van carregar contra la pujada del 151% de la quota mensual de les escoles bressol, com reflecteixen les ordenances fiscals proposades per l’equip de govern de la Paeria per al 2021, com va avançar ahir SEGRE. En aquest sentit, preveuen que la quota per alumne de les guarderies municipals passi de 91,30 euros al mes a 230, a banda d’una taxa de 35 € per a material escolar. També inclou una nova taxa anual de 20 € per gos i 10 per gat per inscriure’ls al cens, tràmit gratuït fins ara, mentre que en els gossos potencialment perillosos el cost per tenir-ne un passa de 5,90 a 50 euros, a més d’uns altres 40 € per inscriure’ls al cens.

Lydia Argilés, presidenta de la protectora d’animals que porta el seu nom, va desqualificar aquesta nova taxa. Va assegurar que “només faltaria que a les mascotes se’ls vulgui aplicar un impost com si fossin un cotxe”. Argilés va recordar que “ja es paga per posar-los un xip i les vacunes i ara a sobre això, ho veiem un error molt gran”.

Per la seua part, el president de la Federació d’Associacions de Veïns, Toni Baró, va dir que “tenim molts inputs criticant aquestes mesures” i va desitjar que “algunes d’aquestes taxes es replantegin o es retirin perquè moltes famílies ho estan passant malament”. Una opinió que va compartir la presidenta de la Bordeta, Mari Carmen Guerrero, que va dir que “l’encariment de les escoles bressol provocarà que més famílies vagin abans a les privades perquè no podran assumir el cost”. Al seu torn, l’homòloga del Camí de la Mariola, Marina Pifarré, va dir que la taxa a gossos i gats “no està justificada, perquè a l’Horta no provoquen despeses addicionals a la Paeria”.

El tripartit destaca que la quota escolar serà molt més progressiva

El Govern va argumentar ahir que la pujada de la quota de les escoles bressol es compensa amb 7 trams de bonificacions d’entre el 10% i el 90% segons la renda, perquè “qui més tingui pagui més”. Va destacar que les famílies amb la bonificació més alta pagarien 23 euros mensuals. Va afegir que el cost de les bressol havia de repartir-se a parts iguals entre Govern, Paeria i famílies, però que ara el consistori assumeix el 76%. Va afegir que la tarifa de 35 € de material és inferior a la “irregular” de la situació actual, en la qual cada escola cobrava 25 € per material i 25 per un àlbum de fotos

El PP diu que el tripartit “ofega” els veïns i genera desafecció

El portaveu del PP a la Paeria, Xavi Palau, va carregar contra la proposta de noves taxes afirmant que “aquest govern aprovarà dos pujades en tretze mesos”. Va indicar que augments com per exemple els de les escoles bressol i la zona blava “ofeguen els ciutadans i provoquen desafecció cap a la Paeria”. “Sembla que apugin impostos per pagar l’aigua als okupes, que és una de les mesures estrella d’aquest govern”, va reblar. Palau va afirmar que la taxa per a gossos i gats “és recaptatòria i suposa tractar els animals de companyia com una mercaderia”. També va criticar “la falta de lideratge de la Paeria” a l’acceptar que la Generalitat deixi en mans del consell comarcal els ajuts promesos a sectors afectats per la crisi i va instar a crear “un lobby per governar Lleida sense interessos partidistes”. El Partit Popular també presentarà una moció per crear una oficina de suport a veïns afectats per okupacions.

tracking