SEGRE

EDUCACIÓ FORMACIÓ PROFESSIONAL

La xifra d'inscrits a l'FP creix un 29% a Lleida, davant del 17% de Catalunya

Hi ha 5.221 apuntats en cicles de grau mitjà i superior per al curs vinent

Alumnes del curs d’especialització de postgrau a l’Escola del Treball, centre que ofereix exclusivament FP a la capital.

Alumnes del curs d’especialització de postgrau a l’Escola del Treball, centre que ofereix exclusivament FP a la capital.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Formació Professional (FP) té cada vegada més acceptació entre els estudiants lleidatans, atès l'augment del 29% de les preinscripcions en cicles de grau mitjà i superior registrat als centres per al curs que ve, segons dades facilitades per Educació, un índex molt superior al 17% d'increment del conjunt de Catalunya.

Les preinscripcions per al pròxim curs en els cicles de FP de grau mitjà i superior a Lleida han augmentat un 29% respecte al que acaba de concloure, segons la informació facilitada pel delegat d’Educació, Carles Vega. Va detallar que hi ha 2.920 inscrits en grau mitjà i 2.301 en el superior, la qual cosa representa un total de 5.221, quan aquest curs només eren 4.060.

Vega va destacar que aquest increment és molt més gran que el registrat a nivell de Catalunya, que és del 17%. Va opinar que aquest fet reflecteix “la molt bona acceptació” per part dels estudiants d’una oferta que va considerar que cada vegada està més ajustada al que necessiten els diferents sectors econòmics de Lleida. Això sí, també va precisar que cal millorar en la reducció de la taxa d’abandó en els cicles de grau mitjà, que ara se situa entre el 20% i el 25%.

La gran majoria de centres constaten una demanda a l’alça en nombrosos cicles, alguns amb ‘overbooking’

La directora del Torre Vicens va confirmar que “la preinscripció ha anat molt bé”, especialment en cicles vinculats a la sanitat, com el de cures auxiliars d’infermeria, imatge per al diagnòstic i documentació i administració sanitària. Tenen 679 inscrits en els de grau mitjà i 447 en els de grau superior entre tots els cursos, ja que alguns no són de primer.

La directora de l’Escola del Treball, institut que ofereix exclusivament FP, va apuntar que en el seu cas els de grau mitjà han augmentat un 49%, sobretot en el cicle de fusteria. “Però en tots hem tingut bona preinscripció”, va indicar. En els superiors, ha pujat un 26%, amb especial incidència en els d’energies renovables, màrqueting i publicitat, i laboratori d’anàlisi i control de qualitat.

A l’institut Guindàvols l’increment ha estat del 30% en els cicles de grau mitjà i els que estan més plens són els d’instal·lacions frigorífiques i manteniment electromecànic, en els quals alguns preinscrits es quedaran sense plaça. En els de grau superior, el que té més èxit és el de patronatge i moda i en general tots tenen un 20% més d’inscrits.

A l’institut Caparrella ha crescut un 31% en grau mitjà, amb un augment destacat en els cicles de carrosseria, electromecànica i informàtica; i en el superior, un 30%, amb una demanda més gran en automoció (43%).

El Ronda i el Joan Oró també han registrat una “bona” inscripció, van assenyalar les seues respectives directores.

Fora de la capital les preinscripcions a l’FP també han anat a l’alça. A l’institut de Guissona han constatat un augment del 30% en la demanda de tots els cicles, en especial el de tècnic en manteniment electromecànic.

A l’Escola Ondara de Tàrrega la preinscripció s’ha disparat gairebé un 60% en els cicles superiors d’escultura aplicada a l’espectacle i de ceràmica, i omplen també els de grau mitjà. L’institut La Segarra de Cervera ha notat un increment considerable, sobretot en graus superiors, de forma que creuen que hauran de desdoblar el d’administració i finances. A l’institut Ribera de Sió d’Agramunt tenen més inscrits que el curs passat en el cicle de pastisseria.

Els empresaris demanen una oferta més adaptada al mercat

El president de Pimec Lleida, Xavier Caufapé, va considerar que, malgrat les bones xifres registrades, encara queda camí per recórrer per adaptar bé l’oferta de Formació Professional a la realitat del mercat. Va indicar que “els empresaris diuen que hi ha moltes tipologies d’operaris que no s’estan format, i que en canvi hi ha formació reglada que no està sol·licitada per l’empresariat”.

“Hi ha una part d’oferta molt estandarditzada de la qual no hi ha demanda però s’ha fet tota la vida i, en canvi, falten professionals formats en alguns sectors, com per exemple del frigorífic, hi ha una part que sí que està adaptada, però una altra no”, va concloure..

tracking