SEGRE
Antoni Ros Marbà

Antoni Ros MarbàSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Si Catalunya existeix, després de superar els reptes que des de fa segles ha hagut d’afrontar, és perquè hi sorgeixen personalitats d’una qualitat excepcional. Aquest és el cas del Mestre Antoni Ros Marbà, indispensable per explicar la música al nostre país durant la segona meitat del segle XX i els inicis del XXI. Arran dels seus 85 anys, l’editorial Dinsic ha publicat Antoni Ros Marbà, músic, una biografia escrita per Lluís Brugués.

A la introducció, Brugués explica que va ser Ros Marbà qui va demanar que al títol sortís només com a “músic”. El volum inclou una rica documentació fotogràfica, una cronologia vital, una utilíssima bibliografia, el text d’Antoni Ros Marbà Una reflexió, una relació detallada de l’obra de Ros Marbà com a compositor (cançons, cantates, música per al cinema, música de cambra, música simfònica, òpera, sardanes,...), les nombroses obres que ha dirigit de compositors del país i forans, els arranjaments i les harmonitzacions (incloent-hi les extraordinàries Cançons de la roda del temps de Salvador Espriu amb música de Raimon o Els Segadors), la seva extensa discografia i les orquestres (incloent-hi la Filharmònica de Berlín, entre moltes altres de diversos països), els cors i els intèrprets (incloent-hi figures tan prestigioses com Yehudi Menuhin, Arthur Rubinstein, Montserrat Caballé, Narciso Yepes, Victòria dels Àngels, Alícia de Larrocha o els germans Claret) que ha dirigit, els festivals i les sales de concert on ha actuat.. Tot un tresor d’informació! Però això només és el complement d’una biografia escrita combinant-hi passió i rigor, precisió i claredat.

Ens trobem amb un text de lectura plaent i sempre interessant que ens acompanya des del naixement de Ros Marbà a l’Hospitalet de Llobregat i passant pel Conservatori de Barcelona i el vincle amb Toldrà, l’Esbart Verdaguer, la seva implicació en la Nova Cançó, la gira als Estats Units amb el Ballet de Roberto Iglesias, els estudis amb Celibidache i Martinon, la direcció de l’Orquestra de RTVE, la Ciutat de Barcelona, la Nacional d’Espanya, la Netherlands Chamber Orchestra, la Real Filharmonía de Galícia i fins a l’ambiciós projecte de l’òpera sobre Walter Benjamin amb llibret d’Anthony C. Madigan.

tracking