x
Català Castellà
Registra’t | Iniciar sessió Registra’t Iniciar sessió
Menú Buscar
Cercador de l’Hemeroteca
Segre Segre Premium

CAFÈ DELS OMESOS
  • CARME VIDALHUGUET

La resistència antifranquista

Actualitzada 21/10/2021 a les 08:50
Café dels Omesos

Café dels Omesos

Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.

© Carme VidalHuguet

El títol d’aquest escrit remet al darrer llibre d’Antoni Batista, Memòria de la resistència antifranquista: 40 episodis curts sobre la lluita contra la dictadura de la col·lecció Argent viu d’assaig de Pagès editors. I sobre aquesta temàtica, aquest és el setè llibre del professor Batista. La resistència antifranquista, Antoni Batista la va viure com a militant, l’ha analitzada com a acadèmic i l’ha explicada com a periodista.

De manera que cadascun dels episodis reportats ha estat investigat per ell mateix, i és de resultes d’aquest procés d’investigació que tenim aquests escrits, d’una prosa creativa molt personal, marca de l’autor, del que va ser la resistència democràtica contra el franquisme, a favor de les llibertats polítiques i nacionals. “Periodisme de la vivència”, anomena l’autor aquestes proses que a partir de fets històrics recrea literàriament. Un gènere –diu– que et pots permetre quan “allò que has explicat a nivell informatiu en tercera persona en temps present ja és història”, perquè tots els episodis que explica els ha viscut directament o els ha viscut periodísticament. Tot el material del llibre és, doncs, de primera mà, treballat pel mateix autor, sense notes ni citacions de tercers. I arrenca explicant la casa dels horrors, Via Laietana, i els terribles mètodes de tortura que s’hi practicaven: el preàmbul era “el corro”, una rotllana de policies rebia el detingut i se l’anaven passant a cops de puny i de puntades. Les pallisses sistemàtiques venien després, quan el detingut ja havia estat fitxat. I després de tots els tràmits, “destinats més a desposseir la dignitat que a una identificació de què ja disposaven”, era quan el baixaven al calabós. El llibre aporta també reflexions sobre el que anomenem el Règim del 78 i la Constitució que n’emana, i assenyala que si l’un i l’altra han quedat obsolets en termes de present i de futur, “en el seu temps real eren la duana per sortir de la dictadura”, la qual cosa ens obliga a ser curosos a l’hora de jutjar aquell trànsit amb criteris d’avui. El que és interessant de molts d’aquests episodis és que l’autor ha pogut parlar amb molts lluitadors antifranquistes i contrastar la seva experiència amb el que deien els informes policials: Espriu, per exemple. Per aquest llibre, cal passar-hi a través.

El més...
segrecom Twitter

@segrecom

Envia el teu missatge
Descobrir
Segre
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre