SEGRE

SOCIETAT CATALANA DHERPETOLOGIA

L'escurçó i els bolets

Troba un escurçó a la Segarra buscant bolets

Troba un escurçó a la Segarra buscant bolets

Creat:

Actualitzat:

Sr. Director:

Avui hem llegit una notícia (amb vídeo inclòs) publicada al vostre diari del dia 13/12/2018: Troba un escurçó a la Segarra buscant bolets, que trobem molt desafortunada, tant en la seva publicació com en el seu enfocament a nivell periodístic. Principalment, creiem que unes imatges on es mostren la mort i el maltractament d’un exemplar d’una espècie protegida com l’escurçó ibèric (Vipera latastei) a mans d’un boletaire no són pas noticiables, sinó més aviat denunciables (ja hem iniciat contactes amb els Agents Rurals en aquest sentit).

A la notícia en qüestió no es fa cap esmena sobre com aquesta persona ha tractat el pobre animal. Això sí, s’explica que el boletaire es troba l’escurçó enroscat en un rovelló. Val a dir que “sorprenentment”, aquest escurçó “letal” ha pujat a morir al capó del seu cotxe. Està clar que el boletaire ha decidit, no només matar la serp, sinó fer-ho lentament sense tenir en compte el patiment de l’animal per tal d’aconseguir les imatges. Més enllà de la crueltat envers l’animal, volem informar-vos que l’espècie està qualificada de “vulnerable” en criteris de la llista vermella de la Unió Internacional de Conservació de la Natura (IUCN), i matar-la és un acte il·legal i penalitzat per la llei.

Publicar aquestes imatges sense cap comentari negatiu contribueix, per part vostra, a normalitzar un delicte cap al medi natural i la crueltat vers un animal protegit. D’altra banda, l’ús de paraules i expressions com “l’espècie més letal” donen a entendre que hi ha diverses espècies letals de serp a la Segarra o a Catalunya. Això és fals. Només hi ha dues espècies de serp verinoses (l’escurçó pirinenc i l’ibèric) i un percentatge ridícul de les mossegades d’aquestes espècies arriba a provocar la mort d’una persona.

Només hi ha algun cas aïllat en nens i persones grans, si no els han agafat a temps els metges. Lamentem que fets així no es facin servir com a denúncia ni serveixin per conscienciar la gent de la importància de tenir un medi natural en bon estat, per exemple explicant que les serps són necessàries per a l’ecosistema i actuen com a grans reguladores de plagues de rosegadors.

Ens agradaria molt que corregíssiu la notícia digital tenint en compte el que aquí hem exposat. Ens agradaria també no tornar a llegir cap notícia d’aquest estil i falta de crítica, ni en el vostre diari ni en cap altre. Entenem que no sou pas experts en aquests temes, evidentment.

Per això, si necessiteu informació sobre aquests animals per difondre als vostres lectors, podeu comptar amb nosaltres per a qualsevol consulta. També podeu comptar-hi si voleu que escrivim algun article d’opinió o divulgació científica al vostre diari, que estarem encantats de fer, si cal de forma periòdica.

La difusió de les bones pràctiques i l’educació ambiental sobre amfibis i rèptils és una de les nostres raons de ser perquè canviï d’una vegada l’animadversió vers aquests animals tan beneficiosos per a l’ésser humà si se’ls deixa tranquils. Hi ha molts rovellons al món, no cal matar una serp, no és letal, són aliades i molt necessàries.

tracking