SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela va decretar ahir presó incondicional sense fiança per al vicepresident Junqueras i set dels vuit consellers que van prestar declaració i que havien estat elegits pels ciutadans de Catalunya. En una decisió sense precedents, no n’han tingut prou amb la seua destitució i la intervenció de l’autonomia amb l’article 155, sinó que a més n’han decretat l’empresonament. I ho fa aquesta jutge amb una argumentació més que dèbil, admetent que “deixa de banda el relatiu a l’existència dels indicis de la comissió d’un delicte, que en aquest supòsit no es discuteix realment” i que decreta la presó per garantir el normal desenvolupament del procés penal.

La jutge considera que hi pot haver reiteració delictiva, entenent com a tal la defensa del procés independentista, possibilitat de destrucció de proves i risc de fuga. Aquest últim punt queda descartat amb l’evidència que cap dels empresonats ha evitat la compareixença, com el president i quatre consellers més, amb la qual cosa queda implícit que han renunciat a aquesta possibilitat. Com a motius per decretar la presó, la jutge recull documents de l’ANC i d’Òmnium, a banda de diversos retalls de premsa per assegurar que impulsaven el procés independentista, una cosa que és òbvia des que van presentar el programa electoral de Junts pel Sí, que va ser el més votat, no és delicte i que fins i tot ha estat emparat pel TC, i els culpa de les manifestacions, del referèndum i fins i tot de la vaga general.

És evident que es penalitza una ideologia i que en tot cas podria tipificar-se com a desobediència al TC o incompliment de les seues resolucions, però de cap manera pot considerar-se rebel·lió o sedició, perquè no va existir la menor actuació violenta i en conseqüència no pot provar-la la jutge. S’ha volgut castigar una ideologia i pel mateix que han ingressat a la presó vuit consellers podrien fer-ho els dos milions de catalans que donen suport a la independència o han participat en manifestacions i protestes. És un dia trist per a la democràcia espanyola perquè queda sota sospita la separació de poders, perquè fa l’efecte que l’objectiu és perseguir una ideologia, la independentista, i acabar amb les institucions catalanes. Algú a Madrid ha pensat que com pitjor, millor i comet un gravíssim error. La crisi no s’arregla amb presons sinó amb urnes.

tracking