SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El coronavirus no fa distincions de cap tipus, ni d’edats, ni de classes socials, ni de lloc de residència, i per desgràcia colpeja arreu, però si hi ha un col·lectiu especialment sensible als riscos que comporta és el de la tercera edat, el de més edat, que està exposat a patir complicacions de tot tipus pel coronavirus i que segons les estadístiques és el més damnificat. Hi ha hagut morts de persones joves, fins ahir 17 dels morts eren menors de 50 anys i fins i tot el finat més jove tenia menys de 20 anys, però el 95 per cent dels morts a Espanya té més de 60 anys, encara que representa menys de la meitat dels casos confirmats, el 47 per cent, és a dir, que els afecta amb més gravetat. El col·lectiu de més risc és el de majors de 80 anys, que representen el 16 per cent dels casos totals, però en canvi suposen el 67 per cent dels morts amb una taxa de letalitat altíssima i l’agreujant que la majoria ni tan sols va poder ser ingressada a la Unitat de Cures Intensives, malgrat estar hospitalitzats, per la saturació d’aquestes unitats.

Amb aquestes dades a la mà és evident que les residències d’ancians i els centres de la tercera edat es converteixen en centres de risc especial on s’han d’extremar les precaucions, perquè qualsevol possible positiu tindria efectes letals, tant per les característiques dels pacients afectats com per la facilitat del contagi. Desgraciadament, sembla que algun cas ja s’ha registrat en algunes residències de comarques i caldrà confiar que les atencions sanitàries i les mesures preses serveixin per frenar l’expansió del virus, però és important que a les que fins ara no s’han vist contaminades extremin totes les precaucions, prohibeixin les visites i, si és necessari, es tanquin amb pany i clau com també ja ha fet alguna.

I també es mereix el nostre reconeixement i homenatge el personal d’aquests centres, que ja en situacions normals està desbordat de treball sense tenir en ocasions la valoració que mereixen i que aquests dies han de multiplicar-se amb evident risc, també per a la seua pròpia salut. Del seu treball depèn la salut dels nostres grans, que desgraciadament són els més exposats als brutals embats d’aquesta pandèmia.

tracking