SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Després de dos llargues setmanes de la campanya electoral més atípica que es recorda, avui arriba l’hora de la veritat. Convocats els comicis pràcticament d’un dia per l’altre, han estat dos setmanes plenes d’incerteses i temors, així com amb un número rècord d’impugnacions per quedar exempt de formar part de meses electorals.

La campanya per si mateixa també ha estat inusual, sense mítings multitudinaris, sense passejades per mercats i sense contacte físic entre candidats i votants. La Covid ha marcat les regles però, al final, tot apunta que la jornada d’avui podrà celebrar-se pràcticament amb plena normalitat.

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, així ho va explicar ahir dient que el 99,9% de les meses electorals tindran prou membres per constituir-se a primera hora del matí d’avui i la meitat de titulars i primers suplents ja s’havien fet un test d’antígens, donant una taxa de positivitat de només el 0,38%. Així les coses, i tenint en compte que tots els protocols de seguretat anti-Covid es respectaran al peu de la lletra, tot sembla indicar que anar a votar no implicarà més risc sanitari que qualsevol altra activitat quotidiana.

.I si és possible aventurar que la infraestructura i el desenvolupament de la jornada estan pràcticament assegurats, més difícil és fer pronòstics sobre com quedarà distribuït el pròxim Parlament de Catalunya i vaticinar qui serà el president, o presidenta, de la Generalitat. En primer lloc, cal tenir en compte la gran quantitat de candidatures que aspiren a aconseguir representació: a Catalunya han passat de 38 el 2017 a les 69 actuals i, en el cas de les comarques de Lleida, la xifra ha augmentat en vuit, fins a arribar a les 18 que es presenten avui.

Com a conseqüència d’això també s’ha incrementat el nombre de persones que formen part de les llistes. A Ponent són 270 davant de les 150 de les eleccions del 2017.

Aquest serà un dels aspectes que contribuiran a la fragmentació del vot, extrem que s’haurà de sumar a l’abstenció, opció aquesta que pot ser més que elevada a causa de l’actual situació pandèmica. .

I després també queda la incògnita dels resultats. Si atenem el que apunten les enquestes publicades aquests dies, Esquerra, Junts per Catalunya i el Partit dels Socialistes pugnen per ser les formacions vencedores, desbancant Ciutadans. Però una cosa serà guanyar i una altra de molt diferent assolir acords per formar govern després dels vetos creuats, firmats o no, explicitats per diferents formacions. Els ciutadans donaran avui el seu veredicte. A partir d’aquí serà feina dels polítics intentar governar, extrem totalment necessari per buscar els mitjans amb què sortir de la crisi a la qual ens ha abocat la pandèmia.

tracking