SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Comptem els dies de l’última setmana per incendis de major o menor magnitud, tant a les comarques de Lleida com a la resta de Catalunya. El més nociu va ser el que va tenir com a escenari el parc nacional del cap de Creus, a Girona, fa deu dies, i l’han seguit altres com el que va afectar el Montgrí, no gaire lluny del primer, el de Santa Coloma de Queralt d’ahir i, per sort de molt menor incidència, els d’Àger i Llavorsí, així com el declarat ahir a Vilamitjana, nucli de Tremp. La intensa calor d’aquests dies ha ajudat a convertir la situació en més crítica i ha fet necessari extremar les precaucions i declarar el Pla Alfa 3, el nivell màxim, en diferents municipis, així com tancar accessos a espais naturals que, en el cas de Ponent, ha afectat vall de la Baronia de Rialb.

Així, dijous, els Agents Rurals van procedir a clausurar aquesta zona, impedint als turistes arribar fins a enclavaments cada vegada més freqüentats com el Forat del Buli. I com sempre passa, l’actuació de les diferents administracions, tant preventiva com in situ, és bàsica per evitar aquest tipus de sinistres, però de poc serveix si la ciutadania no és conscient que és imprescindible la seua col·laboració i la seua autoresponsabilitat evitant activitats de risc. Perquè és més que preocupant que el 42 per cent dels incendis registrats en els últims dies a Catalunya hagin estat fruit de negligències, com el ja citat del cap de Creus, que tot apunta que va ser causat per algun desaprensiu que va llançar una burilla al bosc.

. I aquest és només un cas dels més de 530 avisos que els Bombers han atès en el que va de juliol a Catalunya, xifra que contrasta amb els 291 registrats el mateix mes de l’any passat. Tota precaució és poca i ha d’exigir-se de nou la màxima atenció i respecte a les normes a aquells que vulguin disfrutar de vacances o dies de descans en espais naturals. El medi ambient i el lleure són per descomptat compatibles però la seua interactuació implica tenir un respecte absolut per l’entorn, especialment en els espais naturals.

Objectiu: salvar la cultura

La Covid, a banda de les irreparables pèrdues humanes, ha comportat l’aplicació d’una sèrie de restriccions que han afectat tots els sectors i un que se n’ha ressentit especialment és el de la cultura, amb anul·lació de tota mena d’activitats d’un col·lectiu que, en molts casos, ja era precari. Ara, les autonomies i el Govern central han acordat el repartiment de 165 milions per reactivar aquest sector, 23,8 dels quals estan destinats a Catalunya. Cal esperar que aquesta injecció serveixi per reflotar tota mena de creadors i promotors perquè la cultura és un pilar bàsic de la societat, imprescindible per avançar com a tal.

tracking