SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Fàcil no és, però impossible tampoc. Ni Alcarràs ni les comarques de Lleida poden permetre’s perdre un patrimoni com la Casa Vallmanya, no només pel valor arquitectònic, que el té, ja que és obra d’Agapito Lamarca, autor de la Maternitat o de la façana de Blondel de la Paeria. Lamarca va projectar aquesta imponent construcció, però a més de ser-ne l’arquitecte va ser-ne el propietari i quan va morir, el 1897, la va llegar a la seua filla Eugènia, casada des del 1888 amb Francesc Macià, futur president de la Generalitat.

El matrimoni Macià-Lamarca va convertir aquesta finca en el seu particular refugi, però, vuitanta-nou anys després de la mort del polític, la propietat cau a trossos i ha sorgit un moviment ciutadà que urgeix les diferents administracions perquè restaurin l’immoble. El principal escull és que la Casa Vallmanya no és de titularitat pública, per la qual cosa l’ajuntament d’Alcarràs l’hauria d’adquirir. La Diputació i el departament de Cultura es comprometen a aportar 300.000 euros a parts iguals en dos anualitats si l’ajuntament formalitza la compra, però l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, de Junts, no ho veu clar.

Creu que aquest import “es queda curt” atès el deteriorament de l’immoble. I mentre les posicions polítiques es mantenen enrocades, ahir es van celebrar les jornades Passat, present i futur de la Casa Vallmanya, organitzades pel Centre d’Estudis Comarcals del Segrià i la Plataforma Salvem Casa Vallmanya, en què van posar sobre la taula idees perquè aquest immoble, lluny de ser un llast, sigui una oportunitat. Així, l’historiador Marc Macià va revelar un projecte per crear una Ruta Macià, que no només transcorreria per Vallmanya, sinó que reivindicaria el llegat de l’expresident per les comarques lleidatanes: el dipòsit d’aigua de Puigverd de Lleida, que va dissenyar com a enginyer el 1893, abans d’entrar en política, i que va ser el primer de formigó armat de l’Estat; el pont Vell de Seròs, la Fàbrica Viladés a Alfarràs, que també va construir Macià i, com a colofó, l’Espai Macià de les Borges Blanques, on es manté viva la memòria del president, que, encara que va nàixer a Vilanova i la Geltrú, era originari de les Garrigues.

Una bona iniciativa que pot ajudar a desencallar la compra i restauració de la Casa Vallmanya.

Una bona solució

Bellvís s’ha convertit en la primera localitat de Lleida a tenir un caixer automàtic a l’oficina de Correus. Aquesta població del Pla d’Urgell ja té entitats bancàries, però per als municipis que s’han quedat sense aquest servei la possibilitat que els seus veïns puguin treure efectiu sense haver de desplaçar-se amb cotxe es veu amb molt bons ulls. Esperem que s’escampi l’exemple.

tracking