SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia ha obligat el sistema sanitari a treballar a preu fet, però malgrat l’innegable sobreesforç dels professionals, la Covid-19 ha congestionat encara més les ja per si mateixes llargues llistes d’espera per a cirurgies no urgents. Amb la sisena onada de la malaltia (la setena a Lleida) en fase de remissió, Salut ha arribat a un acord amb les clíniques HLA Perpetu Socors i Vithas Montserrat de Lleida per derivar pacients que necessiten ser operats de cataractes o de varius i agilitzar, d’aquesta manera, les cirurgies. En menys de dos mesos ja s’han fet 160 operacions de les 1.700 pendents, gairebé un 10% del total, fet que ha suposat una bona empenta.

Tant l’hospital Arnau de Vilanova com el Santa Maria tenen conveni amb clíniques com Mi NovAliança per derivar operacions i per a tractaments de cirurgia interna i ara, per primera vegada en molts anys, també amb la Perpetu i la Montserrat. Encara que la sanitat pública es vegi obligada a pagar la factura per aquests serveis que s’externalitzen, els pacients hi surten guanyant, amb la reducció de l’espera. A poc a poc es torna a la normalitat no només als carrers, sense la mascareta, o a les pistes de ball, sinó als centres sanitaris.

Però s’acumula la feina, per la qual cosa qualsevol iniciativa encaminada a recuperar la normal activitat en consultes mèdiques i quiròfans és benvinguda. Mai s’han deixat d’atendre les urgències, ni en els pitjors mesos de la pandèmia, però millorar la qualitat de vida d’aquelles persones que requereixen un tractament no vital també és important. Quan la Covid estigui definitivament sota control serà el moment d’asseure’s a parlar sobre la necessitat d’apostar de manera ferma i decidida per la sanitat pública i revertir els efectes de les polèmiques retallades que ja s’arrossegaven abans de la pandèmia i ara s’han aguditzat.

Invertir en sanitat sempre és una bona aposta en la qual, a més, tota la societat surt guanyant. Un debat inajornable que hauria de ser més tècnic que polític. Fins que arribi el moment, reduir les llistes d’espera ha de ser una prioritat.

Tambors de guerra

Encara que aquest dilluns l’alt representant de la UE per a Política Exterior, el lleidatà Josep Borrell, va instar a “no dramatitzar” la situació que es viu a Ucraïna i va descartar sumar-se a la crida de països com els Estats Units, que van demanar als seus ciutadans que evacuessin el país davant d’un imminent atac rus, ahir la Unió Europea també va donar instruccions al seu personal no essencial per anar-se’n del país i teletreballar des d’un lloc més segur.

La invasió es dona ja per feta, encara que no es parli d’evacuació.

tracking