SEGRE
Joan Ramon Zeballos

Joan Ramon ZeballosSEGRE

Creat:

Actualitzat:

La gran novetat en aquest darrer mundial de futbol celebrat a Rússia ha estat la incorporació de l’anomenat VAR (Video Assistant Referee) que significa: assistència per vídeo al àrbitre. Aquest sistema permet jutjar amb més objectivitat les jugades polèmiques i decisives d’un partit, gràcies a poder veure les imatges amb més temps i des de diferents angles. L’aplicació d’aquest nou sistema, que pretén minimitzar al màxim les errades arbitrals, ja ha fet canviar els resultats de molts partits. De fet si no s’hagués aplicat molt possiblement el desenvolupament del Mundial hauria estat un altre. Espanya va ser una de les beneficiades per l’aplicació d’aquest nou sistema: un partit que tenia perdut el va poder empatar al darrer minut. Hi ha però un altre VAR que Espanya es nega a acceptar perquè no el beneficia. I aquest VAR està vinculat amb les decisions judicials que es prenen en aquest país i com són vistes des de fora aquestes mateixes actuacions.

Aquest VAR, que podem definir com: Valorar Adequadament la Realitat, no s’ha paït gens bé a Espanya després de la decisió dels jutges alemanys de no extradir Puigdemont per rebel·lió o sedició. Aquesta sala alemanya (però també belga, escocesa o suïssa) on es miren les coses amb més tranquil·litat i des de diferents angles, ha determinat que no hi ha penal i expulsió de Puigdemont, sinó que la targeta groga se l’emporta el jutge Llarena, per inventar-se una caiguda dins de l’àrea. La primera vegada que la justícia espanyola ha hagut de passar una prova seriosa d’àmbit europeu, els penals que s’inventaven fins ara, s’han acabat de cop. Ara Espanya es troba en un estat de xoc. Fins ara la defensa de la Unitat d’Espanya permetia picar totes aquelles faltes i penals que es volguessin sense discussió.

Davant del dubte; falta a favor de la defensa de la Unitat d’Espanya. Ara, però, el VAR europeu els ha dit que això a àmbit internacional no val i que així no es jutgen els partits si es vol un joc net i democràtic. Aquesta situació hauria de portar a polítics i judicatura espanyola a una gran reflexió i a actuar en conseqüència, no fer-ho seria absoluta voluntat de joc brut i antidemocràtic.

tracking