SEGRE
Arxius empresarials

Arxius empresarialsSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Les empreses familiars som les que més història tenim. Darrere d’aquell projecte empresarial que un dia un dels nostres avantpassats va iniciar, hi ha molts fets per explicar i objectes que guardar.

Però què passa quan una empresa té un segle i mig d’història? La cervesera Damm té habilitat –a l’antiga fàbrica del carrer Rosselló de Barcelona– un espai de 1.400 m² per al seu arxiu històric. S’hi allotgen més de 147.000 articles (fotografies, la primera botella, caixes, anuncis, mobiliari...) que abasten del 1876 (quan August i Melanie Damm començaren) a l’actualitat.

A més de tot el relacionat amb la cervesera, també hi ha els d’altres empreses que han adquirit (com Cacaolat, l’aragonesa aigua de Veri o la marca de cafès Garriga) i també hi trobarem material vinculat amb Lleida. A Bell-lloc d’Urgell hi tenen des del 1973 la malteria la Moràvia; i amb més de 50 anys de vinculació, a la capital hi ha l’empresa Concesiones de Bebidas Ilerdenses SL (CIBE), que és el distribuïdor de la marca.

A casa nostra tenim empreses que guarden material que forma part de la seva història i del nostre territori. Poder posar-ho en ordre, arxivar-ho i tenir un lloc on guardar-ho no deixa de ser un cost per a l’empresa i una responsabilitat; però si altruistament moltes societats mercantils optessin per fer aquesta tasca, tindríem molts arxius que ens demostrarien com ha anat evolucionant el territori i els costums comercials que han sorgit.

Fa uns dies, a la casa gran de l’economia i l’empresariat lleidatà, la Cambra de Comerç, va cedir al departament de Cultura de la Generalitat tot el seu arxiu (que data des del 1887) perquè es pugui digitalitzar i posar a disposició de ser estudiat i consultat. Aquests exemples, el de Damm i el de Cambra, podrien ser el punt de partida d’una nova cultura empresarial, la d’oferir documents, materials, maquinària..

i tot un gran conjunt de peces, que ens serviran per poder analitzar què ha passat a Lleida i Catalunya durant el darrer segle al teixit econòmic. Gràcies a les administracions, tenim constància de molts fets succeïts; però gràcies als agents econòmics, podrem entendre com ha prosperat un territori per tal de garantir un millor benestar social als seus ciutadans.

tracking