SEGRE
Quina vacuna em posaràs?

Quina vacuna em posaràs?SEGRE

Creat:

Actualitzat:

A l’atenció Primària esperàvem començar aquesta campanya de vacunació davant del SARS-CoV-2 per veure disminuir els casos de la Covid-19, tal com ja hem començat a observar a les residències amb més del 70% d’usuaris vacunats, on han disminuït deu vegades els casos i entre els professionals sanitaris baixen un 80% els contagis.

Aquests últims dies hem començat a vacunar a l’àrea bàsica de salut (ABS) i ens trobem amb persones que ens pregunten quina vacuna li administrarem. Soc del parer que hem de fomentar les autocures i l’autoresponsabilitat en la protecció de la salut. M’agrada que m’ho preguntin i poder-los informar, però em fa patir que la pregunta vingui derivada de les notícies falses que he llegit en diferents xarxes sobre si una vacuna és millor que l’altra, perquè una d’aquestes és “la barata”.

Actualment estem administrant tres vacunes: la de Pfizer i la de Moderna, que són vacunes d’ARN, i la d’Oxford-AstraZeneca, que és de virus atenuats modificats genèticament. Totes tenen l’aprovació de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), i les tres aconsegueixen per dos mitjans diferents que els nostres anticossos reconeguin la proteïna S de la càpsula del virus i generin resposta immunitària, de manera que la persona pugui evitar la infecció i/o les complicacions.

Les tres vacunes tenen diferent eficàcia (95%, 94% i 70%), segons els estudis realitzats, però totes per sobre dels mínims que demana l’EMA per autoritzar-les. Però aquestes dades no són comparables entre si perquè són dades d’assajos fets en diferents poblacions, amb diferents pautes vacunals i mesurats en moments diferents. El que realment ens interessa és l’efectivitat; el que passa en circumstàncies reals.

I en circumstàncies reals, el que volem veure, a part de la protecció directa de la persona vacunada, és la protecció de grup. Volem veure que, com més persones vacunades, millor, ja que actuaran de barrera per evitar la transmissió del virus. I en el cas de la Covid-19, per assolir la protecció de grup s’ha calculat que al voltant del 70% de la població mundial ha d’estar vacunada.

La decisió d’administrar la vacuna d’AstraZeneca només als grups de persones d’entre 18 i 55 anys sense malalties greus es deu al fet que en els estudis previs a la comercialització hi ha poques persones de més edat o amb malalties greus, però no té a veure amb cap problema que hagi ocasionat la vacuna. Aquesta limitació es fa per un principi de prudència, ja que disposem d’altres vacunes que podem administrar a aquests grups i possiblement és una mesura temporal, atès que les agències de medicaments i l’OMS no han limitat l’edat. De fet, a països com el Regne Unit o els Estats Units s’administrà des de l’inici a totes les edats.

D’aquí poc està previst que s’aprovi una altra vacuna també de virus atenuats modificats genèticament, que serà d’una sola dosi amb una eficàcia similar a les anteriors.

En els moments actuals és necessari tenir com més vacunes disponibles millor, com més dosis millor, i poder-les fer arribar a tots els racons del món. Totes les vacunes, com tots els medicaments, poden tenir efectes secundaris, la majoria lleus i de breu durada.

Els més freqüents són dolor al lloc de la punxada, mal de cap, cansament, mal d’ossos, vòmits i febre, que apareixen en un 10 per cent de les persones vacunades. Tots aquests símptomes desapareixen al cap de 24-48 hores i es poden millorar amb un analgèsic tipus paracetamol.

És convenient també esperar uns 15 minuts després de la injecció per poder descartar que pugui aparèixer alguna reacció immediata. Actualment, la vacuna no és obligatòria i és gratuïta per a tothom.Per tant, tots els esforços els hem de posar a tenir el màxim de dosis de vacunes, de qualsevol de les tres, per poder-les administrar tan aviat com vagin arribant i poder anar vacunant totes les persones de totes les edats i circumstàncies del nostre territori i de tot el món.

Per això, no em demanis una vacunació a la carta! 

Quina vacuna em posaràs?

Quina vacuna em posaràs?SEGRE

tracking