SEGRE

PANORAMA

Aquest és el nou Govern de Mariano Rajoy

Rajoy dóna a la número dos les relacions autonòmiques però li treu la representació, que recaurà en Méndez de Vigo || Repeteixen 7 ministres, se n’incorporen 6 de nous i cauen Fernández Díaz i Margallo

Aquest és el nou Govern de Mariano Rajoy

Aquest és el nou Govern de Mariano Rajoy

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Soraya Sáenz de Santamaría es mantindrà com l’única vicepresidenta del nou Govern de Mariano Rajoy, que li entrega també les competències en matèria d’administració territorial encara que la relleva com a portaveu, i nomena María Dolores de Cospedal entre les sis noves cares del gabinet.

Rajoy va donar a conèixer la composició i estructura del nou Executiu mitjançant un comunicat després de la reunió que va mantenir amb el rei al palau de la Zarzuela per donar-li compte de les persones que s’asseuran a partir d’ara al Consell de Ministres.

Es tracta d’un Govern que compta amb el mateix nombre de persones, tretze, que tenia el que va nomenar a finals de l’any 2011 i del qual desapareixen José Manuel García Margallo, Jorge Fernández i Pedro Morenés.

El president del Govern ha decidit que Sáenz de Santamaría conservi el poder com a vicepresidenta i ministra de la Presidència, càrrec que inclou el control del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), i li atorga a més el comandament en matèria d’administració territorial.

Per tant, Soraya Sáenz de Santamaría tindrà com un dels seus principals reptes les relacions amb les comunitats autònomes i, en particular, la del Govern amb Catalunya enmig de les aspiracions independentistes abanderades per la Generalitat. Una complicada tasca davant de la qual Mariano Rajoy l’ha descarregat de la responsabilitat de portaveu, càrrec que a partir d’ara exercirà el que es manté com a titular d’Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo.

Les sis noves cares al Govern seran les de María Dolores de Cospedal (Defensa), Alfonso Dastis (Exteriors i Cooperació) Juan Ignacio Zoido (Interior), Dolors Montserrat (Sanitat, Serveis Socials i Igualtat), Álvaro Nadal (Energia, Turisme i Agenda Digital) i Íñigo de la Serna (Foment).

Es donava com segura l’entrada de Cospedal al Govern i finalment ho farà en el ministeri de Defensa (en el qual relleva Pedro Morenés) i compatibilitzarà de moment aquest càrrec amb el de secretària general del Partit Popular.

EL NOU GOVERN

Soraya Sáez de Santamaría

Vicepresidència, Ministra de la presidència i per a les administracions territorials

Rajoy manté Santamaría com a mà dreta i li confia les relacions amb Catalunya i les altres comunitats, encara que perd la representació. La vicepresidenta continuarà controlant el CNI i afrontarà el debat sobre reformes com la de la Constitució o la llei electoral. Sota el seu comandament estaran de nou les relacions amb les Corts, en una legislatura sense majoria absoluta per al PP que l'obligarà a negociar amb l'oposició si vol aprovar lleis. Per començar, els pròxims Pressupostos de l'Estat.

LUIS DE GUINDOS

Ministre d'economia, indústria i competitivitat

Repeteix al capdavant del departament com era previsible. Haurà de centrar la seua gestió a aconseguir mantenir el creixement econòmic pròxim al 3% i a complir les exigències de la Comissió Europea sobre el dèficit.

ALFONSO DASTIS

Ministre d'afers exteriors i cooperació

Diplomàtic de carrera, detenia el càrrec de Representant Permanent d'Espanya a la Unió Europea. Rajoy aposta així per un perfil més tècnic a Exteriors després del caràcter més polític de la cartera amb García-Margallo.

RAFAEL CATALÁ

Ministre de justícia Rajoy ha decidit premiar Catalá mantenint-lo al capdavant del ministeri després que, al cap de poc més de dos anys de mandat, hagi aconseguit pacificar aquesta àrea, que va ser molt crítica amb la gestió del seu antecessor, Alberto Ruiz-Gallardón.

DOLORES DE COSPEDAL

Ministra de defensa Número dos del PP , va haver de bregar amb els casos Gürtel i Bárcenas. És la segona ministra de Defensa de la democràcia i la presència a l'Executiu li treu pes polític en el partit, malgrat que l'hi dóna en el seu enfrontament amb Sáenz de Santamaría.

CRISTÓBAL MONTORO

Ministre d'Hisenda i Funció pública És el titular d'Hisenda que més temps ha estat al càrrec. Ha ocupat la cartera en dos etapes: la primera, amb Aznar entre el 2000 i el 2004; i la segona amb Rajoy, des del 2011. Haurà de continuar bregant amb el dèficit públic.

JUAN IGNACIO ZOIDO

Ministre d'exterior Zoido accedeix a la cartera d'Interior, després de perdre l'alcaldia de Sevilla a les passades eleccions municipals. El nou ministre és un dels dirigents del Partit Popular més propers a la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal.

ÍÑIGO DE LA SERNA

Ministre de Foment El nou ministre de Foment arriba des de l'alcadia de Santander, que ocupa des del 2007, i haurà de gestionar l'aturada que registra l'obra pública estatal o el risc de fallida que presenten algunes infraestructures com un lot d'autopistes de peatge.

ÍÑIGO MÉNDEZ DE VIGO

Ministre d'educació, cultura i esport i Portaveu del Govern

S

egueix al capdavant d'Educació i s'encarregarà de la comunicació de l'Executiu. Haurà d'afrontar l'IV A cultural i l'ampli rebuig que genera l'aplicació de la LOMCE.

FÁTIMA BÁÑEZ

Ministra d'ocupació i Seguretat social Repeteix després de cinc anys amb la difícil tasca de reduir l'elevat nivell d'atur de l'economia espanyola. Va posar en marxa la reforma laboral del 2012, la més dura portada a terme en la història recent.

ÁLVARO NADAL

Ministre d'energia, turisme i agenda digital Passa de l'Oficina Econòmica de la Presidència a dirigir aquesta cartera de nova creació. Alineat amb la vicepresidenta, es troba amb diversos fronts, com el de la pujada continuada de la llum.

ISABEL GARCÍA TEJERINA

Ministra d'agricultura, pesca i alimentació i Medi ambient Segueix al capdavant del ministeri en què ha desenvolupat gairebé tota la seua activitat professional. Centrarà la gestió en la internacionalització del sector i els acords comercials.

DOLORS MONTSERRAT Ministra de sanitat, serveis socials i igualtat Portaveu adjunta del Partit Popular al Congrés i vicesecretària d'Organització dels populars a Catalunya. Dolors Montserrat és advocada i diputada des de fa quatre legislatures a la Cambra Baixa.

tracking