SEGRE

SOBIRANISME

El Govern espera que l'acte de Puigdemont a Madrid serveixi d'“invitació al diàleg”

Munté assegura que el president català parlarà avui de la consulta “com a instrument democràtic” || ERC respon a Santamaría afirmant que el referèndum s’ha portat al Congrés “més de 15 vegades”

Neus Munte

Neus MunteEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Presidència, Neus Munté, va apostar aquest diumenge perquè la conferència que avui pronunciarà a Madrid el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, “actuï com a invitació al diàleg” i com a “antídot contra la intolerància”.Del contingut d’aquesta conferència d’avui a l’ajuntament de Madrid, Munté va dir que parlarà del referèndum “com a instrument democràtic” i del “compromís a discutir i debatre democràticament”.

La consellera va fer aquestes declaracions a Folgueroles, on va fer una comparativa dels “intents d’apropiació i segrest per part del règim franquista” de la figura de Jacint Verdaguer, oriünd d’aquesta població, amb “els intents que continuem tenint d’ingerència i apropiació d’allò que finalment és propietat només dels catalans”.

ERC preguntarà a Rajoy al Senat per la qüestió catalana l’endemà de la conferència de Madrid

En aquest sentit, es va referir al “dret de llibertat, a l’autodeterminació i a una clara apel·lació als valors democràtics”.Per la seua part, el coordinador dels diputats i senadors del PDeCAT a les Corts, Jordi Xuclà, va advertir el Govern espanyol que aquesta setmana és l’última oportunitat que té per plantejar una alternativa per a Catalunya, coincidint amb la visita a Madrid de Carles Puigdemont.

El president del Govern, Mariano Rajoy, afrontarà demà dimarts al Ple del Senat una pregunta d’Esquerra Republicana sobre la qüestió catalana, debat que tindrà lloc l’endemà de la conferència que oferirà Puigdemont a Madrid, la que pretenia impartir al Senat i que, al negar-se la Cambra a cedir-li un espai, se celebrarà a la seu de l’ajuntament de Madrid.

Fonts del Govern recalquen que a Puigdemont no li interessa portar al Congrés el referèndum

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va recordar aquest diumenge que la petició d’un referèndum a Catalunya s’ha portat al Congrés dels Diputats “més de quinze vegades diferents en múltiples formes i diverses vies legals”.

Ho va dir en una entrevista del 324 després que la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, proposés divendres a la Generalitat traslladar la seua reivindicació d’una consulta sobre la independència a les Corts Generals, opció que Puigdemont va refusar el mateix dia a la tarda.

Així doncs, Rovira creu que l’oferta llançada per Sáez de Santamaría “no és honesta” i persegueix únicament que el Congrés pugui dir a la Generalitat que votar en un referèndum no és possible. Per la seua banda, la cap del grup Parlamentari de la CUP, la lleidatana Mireia Boya, assegura que l’Estat “no té ganes de fer el referèndum perquè suposaria trencar amb el règim del 1978”. Boya també va deixar clar que per a ells no hi ha “excuses o plans B” que justifiquin allargar el referèndum més enllà del setembre.

La CUP acusa el govern espanyol de fer “filibusterisme”

  • La CUP considera que Madrid fa “filibusterisme” convidant Carles Puigdemont a presentar el referèndum a les Corts espanyoles. Els anticapitalistes consideren que la voluntat de l’Executiu de Rajoy és “alentir el procés” i estan “convençuts que no té cap intenció de negociar una consulta acordada”. Així doncs, la cap del grup Parlamentari de la CUP, la lleidatana Mireia Boya, assegura que l’Es· tat “no té ganes de fer el referèndum perquè supo· saria trencar amb el règim del 1978”. Boya també va deixar clar que per a ells no hi ha “excuses o plans B” que justifiquin allargar el referèndum més enllà del setembre.

Albiol diu “covard” al president per no anar al Congrés El líder del PPC, Xavier García Albiol, va dir aquest diumenge “covard” al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per no voler anar al Congrés dels Diputats a exposar el seu projecte independentista. “Els polítics valents defensen una idea i se la creuen, i l’han d’anar explicant al públic, encara que no sigui favorable a les teues tesis”, va afirmar García Albiol, que creu que Carles Puigdemont “només se sent còmode parlant davant dels seus palmeros”. Albiol va afegir que Puigdemont, amb la negativa a acudir al Congrés, demostra que el que està buscant amb el projecte separatista és “el xoc institucional i la confrontació amb el Govern d’Espanya”. En aquest sentit, Moncloa ha elaborat un argumentari intern en el qual recalca que a Puigdemont no li interessa defensar al Congrés la seua proposta de referèndum. Segons sosté, si el que volen és que Catalunya “sigui un Estat independent”, es tracta de plantejar-ho i aprovar-ho “pels procediments constitucionals” i “si és acceptat, sotmetre als espanyols aquesta votació”. Per la seua part, la diputada de Ciutadans al Parlament de Catalunya, Lorena Roldán, va acusar Podem d’exercir “de crossa” de l’independentisme català cada vegada que aquest es troba en una situació complicada, amb referència a la conferència que impartirà aquest dilluns el president de la Generalitat a l’ajuntament de Madrid.

tracking