SEGRE

SOBIRANISME

El Consell d’Estat emetrà avui el dictamen demanat per Rajoy sobre Catalunya

La reforma permetria emparar el referèndum de l’1 d’octubre i la llei de transitorietat jurídica.

El Consell d’Estat emetrà avui el dictamen demanat per Rajoy sobre Catalunya

El Consell d’Estat emetrà avui el dictamen demanat per Rajoy sobre CatalunyaEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell d’Estat emetrà avui el dictamen que li va demanar ahir el president del Govern, Mariano Rajoy, sobre la reforma del Reglament del Parlament de Catalunya i que permetria una aprovació expressa de la llei que preveu emparar el referèndum de l’1 d’octubre i la llei de transitorietat jurídica.

Després de la sol·licitud realitzada per Rajoy, el Consell d’Estat va convocar ahir les reunions pertinents per abordar aquest assumpte i des de primera hora d’avui es troba reunida la secció primera d’aquesta institució.

És a aquesta secció de les vuit que consta el Consell d’Estat a la que li correspon aquest assumpte ja que és l’encarregada de despatxar les qüestions procedents de la Presidència del Govern i dels ministeris de la Presidència i per a les Administracions Territorials i d’Afers Exteriors i Cooperació, així com les qüestions relatives a conflictes sobre l’autonomia local.

Una vegada que aquesta comissió redacti el seu informe sobre la petició del president del Govern, aquest serà elevat avui mateix a la Comissió Permanent del Consell, que està formada pel president, els consellers permanents i el secretari general.

L’informe definitiu que surti d’aquesta reunió serà remès avui a la Presidència del Govern i servirà de base a l’Executiu per determinar possibles actuacions futures davant d’aquesta decisió del Parlament català.

El Parlament va aprovar ahir amb els vots a favor de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP la reforma del Reglament de la Cambra.

Una reforma que permet que el grup parlamentari promotor d’una proposició de llei pugui demanar que sigui tramitada pel procediment de lectura única, per la qual cosa n’hi hauria prou amb un únic debat en sessió plenària si així ho acordés el ple.

En concret, Rajoy ha sol·licitat al Consell d’Estat dictamen urgent en relació amb l’article 135.2 del Reglament del Parlament català a la redacció donada per la modificació aprovada avui pel ple d’aquesta institució.

El Govern justifica aquesta decisió en el fet que la modificació permetria aprovar les lleis del referèndum i transitorietat i destaquen la gravetat que suposa que es pretengui fer sense cap tipus de debat i sense la possibilitat de presentar esmenes.

tracking