SEGRE

ESNOTICIA

Puigdemont vol declarar a Brussel·les amb 4 consellers i 9 ho faran davant del jutge

El president Carles Puigdemont demanarà prestar declaració des de Brussel·les davant de l’Audiència Nacional per l’acusació de rebel·lió, i el mateix faran quatre membres del seu Govern. Els altres nou compareixeran entre avui i demà davant del tribunal, a l’igual que els cinc membres de la Mesa del Parlament citats pel Tribunal Suprem.

Puigdemont vol declarar a Brussel·les amb 4 consellers i 9 ho faran davant del jutge

Puigdemont vol declarar a Brussel·les amb 4 consellers i 9 ho faran davant del jutge

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència Nacional prendrà entre avui i demà les declaracions de nou consellers, mentre que sis membres de la Mesa del Parlament compareixeran davant del Tribunal Suprem. Un total de 20 càrrecs del Govern i la Cambra catalana estan acusats de rebel·lió i, de forma subsidiària, de sedició i malversació. Tanmateix, no tots acudiran als tribunals. El president Carles Puigdemont i quatre membres del seu Govern que l’acompanyen a Brussel·les demanaran prestar declaració des de la capital belga. Sobre tots els acusats pesa l’amenaça de fins a 30 anys de presó, així com la possibilitat que els tribunals dictin per a ells presó preventiva, tal com va decidir en el cas dels líders d’ANC i Òmnium.

L’Executiu català cessat en aplicació de l’article 155 va emetre un comunicat com a “Govern legítim” en el qual va denunciar la “desproporció” del càrrec de rebel·lió, que va qualificar com a “equiparable a terrorisme”, i va afirmar que el fet que uns acudeixin a declarar i d’altres no pretén atreure l’atenció internacional i evidenciar la “falta de garanties del sistema judicial espanyol i la seua voluntat de perseguir idees polítiques”.

Les citacions van començar a arribar a menys de 24 hores de les primeres compareixences. L’advocat de Puigdemont i set consellers a Catalunya, Jaume Alonso-Cuevillas, va qualificar aquest fet com un “atropellament als drets fonamentals”. No acudir a declarar obre la porta al fet que l’Audiència Nacional dicti ordre internacional de detenció. En tal cas, correspondria al Govern belga si du a terme arrestos i entrega els detinguts. L’advocat belga de Puigdemont, Paul Bekaert, va avançar que impugnarà qualsevol intent d’extradició.

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va manifestar que declararà, i també ho faran Raül Romeva, Carles Mundó, Josep Rull i Jordi Turull. També s’espera que ho facin 3 dels 7 consellers que van acompanyar el president a Brussel·les: Joaquim Forn, Dolors Bassa i Lluís Puig. Santi Vila figura també entre els acusats malgrat dimitir abans de la declaració d’independència. Per la seua part, els sis membres de la Mesa del Parlament acudiran al Suprem.

Puigdemont aquest dimarts a Brussel·les

Puigdemont assegura que no és a Bèlgica per demanar asilEFE

tracking