SEGRE

PANORAMA

Tempesta política pel suport de Cunillera a un hipotètic indult als polítics presos

“Partidària” de la mesura de gràcia si la demanessin, tot i que després diu que és “prematur” especular sobre la decisió || Cs i PP demanen explicacions, i el PDeCAT pregunta si la sentència “ja està feta”

Teresa Cunillera serà la delegada del Govern a Catalunya

Teresa Cunillera serà la delegada del Govern a CatalunyaLLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La delegada del Govern central a Catalunya, la lleidatana Teresa Cunillera, va desencadenar ahir la polèmica després de mostrar-se “partidària” d’un indult als líders independentistes processats al Tribunal Suprem en cas de resultar condemnats i si ells ho sol·licitessin. En declaracions a Catalunya Ràdio, va explicar que “si es demana l’indult, jo en sóc partidària, esclar”, tot i que va afegir que aquesta mesura de gràcia l’han de demanar els mateixos condemnats. Tanmateix, la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, va instar a “no anticipar escenaris que no sabem quan es donaran ni si s’arribaran a donar”, amb referència que encara no ha estat dictada una sentència condemnatòria contra els líders del procés. En la mateixa línia, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va subratllar que “no hi ha lloc” per parlar d’indults quan ni tan sols no s’ha celebrat el judici. La mateixa Cunillera va admetre posteriorment que era “prematur” parlar sobre la qüestió. “Qualsevol especulació sobre el que ha de passar després de la sentència és prematura”, va dir. Igualment, va insistir en el respecte envers la independència del Poder Judicial.Aquest aclariment no va ser obstacle perquè Cs i PP carreguessin contra la màxima representant de l’Executiu a Catalunya. Així, la número 1 de la formació taronja al Parlament, Inés Arrimadas, va qualificar la proposta de “privilegi” als independentistes i va advertir que Cs no concedirà “ni indults a polítics que han fet un cop, ni pactes amb nacionalistes”. En la mateixa línia, el líder dels populars, Pablo Casado, va titllar de “molt greus” les manifestacions per anar, al seu entendre, contra els jutges. “Urgeix canviar aquest Govern perquè és ostatge del suport dels independentistes”, va emfatitzar Casado, que va assegurar que si arriba a la Moncloa no hi haurà “ni indults, ni sedició a Catalunya ni excarcerament dels presos, tret que ho ordeni un jutge”. Les paraules de Cunillera també van generar el rebuig del diputat d’ERC Joan Tardà, que va manifestar que un indult és “inacceptable” perquè “significa assumir la sentència d’una causa injusta”. El diputat del PDeCAT Toni Postius va avisar que, si hi ha condemna contra els independentistes, “ens veurem davant dels tribunals europeus”, i el seu company de files, Ferran Bel, es va demanar si la sentència “ja està feta”. També, Joan Mena, d’En Comú, va dir que és una “injustícia” mantenir empresonats els polítics.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va exigir ahir al Tribunal Suprem que no retardi la sentència contra els líders independentistes processats pel magistrat Pablo Llarena a fi d’evitar que es faci pública abans de les eleccions municipals de maig de l’any que ve. “Volen deixar de fer política els jutges, si us plau?”, va exclamar Torra, alhora que va instar els magistrats a treballar de manera “professional”. “Ja hem vist com de qüestionat està a nivell internacional el sistema judicial espanyol”, va recordar.

El PP registra demà una proposició de llei per prohibir indultar reus de sedició o de rebel·lió

Torra, que va definir el procés davant del Suprem de “causa general contra l’independentisme” i el va titllar de “polític”, va dir que l’empresonament i exili dels seus predecessors no afecta les decisions que pren el seu Govern. “A mi no em condiciona, i al meu Govern, tampoc”, va assegurar el president. “No podem acceptar, per més injustícia que visquem, que això pugui condicionar que no puguem prendre les decisions que hàgim de prendre lliurement”, va manifestar.

A més, va puntualitzar que “qualsevol responsabilitat per qualsevol acte que faci aquest Govern recau sobre mi i sobre aquest Govern, no pot recaure mai sobre els presos”.

En un altre ordre de coses, Torra presentarà aquest dimarts el seu programa de govern per a la legislatura després de la reunió setmanal del Consell Executiu al Palau de la Generalitat. Així mateix, es dirigirà als diputats en el marc del debat de política general que acollirà el Parlament els dies 2, 3 i 4 d’octubre. En aquest sentit, el president ja va manifestar els principals eixos del seu projecte per a Catalunya en l’acte que va tenir lloc a començaments d’aquest mes al Teatre Nacional, i en el qual va defensar “la causa justa de la independència”. En aquella al·locució, Torra també va dir que no acceptaria una sentència condemnatòria al Suprem i va apostar per “recuperar la dinàmica d’apoderament popular i democràtic” que es va forjar entorn de l’1-O, a més d’advocar per recuperar les lleis socials impugnades per Madrid davant del Tribunal Constitucional.

La delegada descarta un altre 155 perquè Torra compleix la llei

La delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, va dir ahir estar “segura” que no haurà d’aplicar-se de nou l’article 155 a Catalunya perquè confia que la Generalitat respectarà la llei. “Estic segura que el Govern català no té en el seu horitzó immediat ni a mitjà termini trencar la llei”, va subratllar. Igualment, Cunillera va posar èmfasi en el fet que el president de la Generalitat, Quim Torra, està provant de conjugar “dos realitats paral·leles”, que són la retòrica independentista i la voluntat de negociar amb Madrid. En aquest sentit, va posar de relleu l’“ambient diferent per negociar” entre les dos administracions des del desembarcament dels socialistes a la Moncloa. D’altra banda, la delegada va qualificar de “desafortunats” els comentaris insultants contra els líders independentistes manifestats per alguns jutges en un xat corporatiu del Consell General del Poder Judicial.

tracking