SEGRE

POLÍTICA REGNE UNIT

Londres i Brussel·les superen l'escull del futur d'Irlanda

Principi d’acord cap al Brexit ‘amistós’ || Theresa May presenta i debat avui l’esborrany del text amb els seus ministres

Imatge de la primera ministra britànica, Theresa May.

Imatge de la primera ministra britànica, Theresa May.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern britànic i la Unió Europea (UE) van acordar ahir un “text” per solucionar el futur de la frontera entre les dos Irlandes, el principal escull en les negociacions sobre el Brexit. Així ho va fer saber la cadena pública irlandesa RTE. La cadena va indicar que el futur acord de sortida inclou una salvaguarda per evitar el restabliment d’una barrera física entre la província britànica d’Irlanda del Nord i la República d’Irlanda, després del divorci entre Londres i Brussel·les, que serà oficial el març vinent. Aquesta garantia preveu que tot el Regne Unit quedarà temporalment en una unió duanera amb la UE, mentre que s’afegiran provisions específiques per reforçar l’alineament d’Irlanda del Nord amb aquesta àrea econòmica i amb les regles del mercat únic comunitari.

RTE va citar fonts properes, les quals van assegurar que el “text és estable”, però van reiterar que les negociacions amb Brussel·les segueixen en marxa. No obstant, segons la cadena BBC, el Regne Unit ja ha arribat a un acord a “nivell tècnic” amb Brussel·les sobre les condicions de la sortida britànica de la Unió Europea, prevista per al dia 29 de març. Tanmateix, l’exministre d’Exteriors Boris Johnson va qualificar l’esborrany d’“inacceptable”.

L’exministre d’Exteriors britànic Boris Johnson afirma que l’esborrany de l’acord és “inacceptable”

Després de conèixer-se aquesta notícia sobre el suposat acord, la primera ministra britànica, Theresa May, va anunciar que avui presentarà l’esborrany del text als seus ministres, amb els quals el debatrà. La reunió ha d’avaluar el text acordat i decidir els següents passos. Els ministres van ser ahir convidats a llegir el document pactat amb Brussel·les a Downing Street.

Per altra banda, els ambaixadors dels Vint-i-set han estat convocats a una reunió també avui per “fer balanç de les negociacions”. La trobada estava prevista, en principi, per discutir amb la Comissió Europea sobre les mesures de contingència davant de l’eventualitat d’un divorci sense acord, però a última hora es va afegir a l’agenda l’anàlisi sobre l’estat de les negociacions.

tracking