SEGRE

CONFLICTE MAR NEGRA

Rússia desplega més míssils a Crimea en plena crisi amb Ucraïna

Putin defensa l’actuació dels seus guardacostes i acusa Poroixenko de “provocador”

El president rus, Vladímir Putin, va defensar l’ús de la força contra els vaixells ucraïnesos.

El president rus, Vladímir Putin, va defensar l’ús de la força contra els vaixells ucraïnesos.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de Rússia té previst desplegar pròximament nous sistemes de míssils terra-aire S400 a la península de Crimea, que va annexionar el 2014 i la sobirania de la qual continua reivindicant Ucraïna, i en plena escalada de tensió amb aquest país per l’incident naval a l’estret de Kertx, segons va informar el ministeri de Defensa rus. A més, ha enviat un dels seus vaixells, la pescamines Vicealmirall Zakhar’in, des de la mar Negra al mar d’Azov.

Les autoritats russes mantenen que els vaixells es van endinsar a les seues aigües territorials i han detingut els militars que hi viatjaven a bord, mentre que Ucraïna afirma que els vaixells van actuar correctament i que van ser atacats per la Guàrdia Costanera russa, que va arribar a disparar-los a “matar”.

El Servei Federal de Seguretat (FSB, antic KGB) acusa els tres vaixells de violar les aigües territorials a prop de Crimea, de desatendre les demandes dels guardacostes russos d’aturar-se i d’apuntar amb les seues armes contra les llanxes russes.

Per la seua part, el president de Rússia, Vladímir Putin, va defensar l’ús de la força per part dels guardacostes russos a la mar Negra i va acusar el mandatari d’Ucraïna, Petró Poroixenko, d’haver organitzat la “provocació” de diumenge amb l’objectiu de reforçar la seua imatge davant de la pròxima celebració d’eleccions presidencials del març.

El mandatari rus va considerar que Poroixenko corre el risc de “no passar a la segona volta dels comicis” i, per això, “necessita fer alguna cosa per agreujar la situació i crear obstacles insuperables per als seus rivals, sobretot de l’oposició”, segons va informar l’agència de notícies Sputnik.

Trump podria cancel·lar la cita amb el seu homòleg rus

La reunió entre els presidents de Rússia, Vladímir Putin, i dels EUA, Donald Trump, a Buenos Aires durant la cimera del G20 podria no dur-se a terme per les reticències del líder nord-americà pel conflicte a Crimea. La Casa Blanca va informar que Trump es reuniria amb Putin, tot i que el mateix president va abocar hores després una gerra d’aigua freda sobre aquesta possibilitat en declaracions al Washington Post. “Potser no tingui la reunió. No m’agrada l’agressió [russa contra Ucraïna]”, va dir.

tracking