SEGRE

PANORAMA

El sobiranisme omple la Gran Via de Barcelona per protestar pel judici a la cúpula de l'1-O

La Guàrdia Urbana xifra en 200.000 els manifestants i els organitzadors eleven el nombre de participants a uns 500.000 || Crides a la unitat i ser una “muralla” contra l’avanç del feixisme

La plana major de l’independentisme va encapçalar la multitudinària manifestació que va discórrer ahir per Barcelona com a mostra de rebuig del judici de l’1-O.

La plana major de l’independentisme va encapçalar la multitudinària manifestació que va discórrer ahir per Barcelona com a mostra de rebuig del judici de l’1-O.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sobiranisme va omplir ahir de nou els carrers de Barcelona per protestar pel judici al Tribunal Suprem contra la cúpula del procés. Convocats per l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l’Associació Catalana pels Drets Civils, i amb el suport de JxCat, PDeCAT, la Crida, Esquerra Republicana, la CUP, Catalunya en Comú, Demòcrates i sindicats, 200.000 persones segons la Guàrdia Urbana i mig milió segons els organitzadors van ocupar la Gran Via de la capital catalana entre plaça d’Espanya i plaça Universitat, en la que es va convertir en una nova demostració de múscul del moviment sobiranista català. Un mar de banderes estelades, llaços grocs, imatges dels presos i dels exiliats, així com cartells en favor de la independència i de la llibertat van donar la nota de color a una marxa que va cobrir la distància entre aquests dos punts de la capital catalana separats per tres quilòmetres i mig i que és la primera gran mobilització després de l’inici del judici al Suprem. De fet, des de les presons madrilenyes de Soto del Real i Alcalá-Meco, els polítics i líders civils en presó provisional van agrair la multitudinària assistència.

“Votar no és delicte, impedir-ho per la força sí. Gràcies a tots per omplir una altra vegada els carrers de Barcelona, com sempre, de manera cívica i pacífica”, va assenyalar el vicepresident cessat, Oriol Junqueras.

Aragonès diu que “som imparables” perquè “ens volen rendits i no ho aconsegueixen”

El líder d’Òmnium, Jordi Cuixart, per la seua part, va recordar una frase de Sèneca a Neró, “el teu poder radica en la meua por: i si jo ja no tinc por, tu ja no tens poder. I nosaltres hem perdut la por, ho hem tornat a fer”, va afirmar. També van tenir paraules d’agraïment cap als manifestants els líders independentistes que resideixen a l’estranger.

Així doncs, Carles Puigdemont va subratllar que “des del cor d’Europa, la manifestació impressiona molt, amb una imatge de gent diversa, pacífica i solidària mobilitzada contra la injustícia”. Igualment, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, des de Ginebra, es va felicitar per les imatges de “complicitat, autoestima, fortalesa i coherència” i pel “clam a favor de la democràcia i dels drets civils”.

La mobilització va ser encapçalada, en primera línia, pel president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, i els consellers del Govern. Al costat d’ells, el president del Parlament, Roger Torrent; els líders de l’ANC i d’Òmnium, així com els màxims dirigents dels partits independentistes i dels sindicats Intersindical-CSC i USTEC-STE, que convoquen la vaga general, de dijous que ve. Abans de començar la marxa, el president Torra va advertir que, des de Madrid, no es pot governar “contra Catalunya”. “Esperem algun dia trobar-nos alguns polítics valents, que no tinguin por de la dreta i del més ranci dels seus partits, per tirar endavant”, va desitjar.

Així mateix, va aprofitar per reiterar el suport als presos, “que estan defensant amb valentia i dignitat que no van fer res” davant del Tribunal Suprem. Per la seua part, el vicepresident, Pere Aragonès, va dir que “som imparables” i es va felicitar perquè “ens volen rendits i no ho aconsegueixen”.

A la plaça Universitat, representants dels partits i de les entitats i sindicats adherits a la convocatòria van pujar a la tribuna per carregar contra el judici de l’1-O i les acusacions de la Fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i Vox contra els líders del procés. “Som muralles cíviques i pacífiques, però fermes i reivindicatives”, va afirmar la portaveu del Govern, Elsa Artadi, que va parlar en representació de JxCat i va fer servir el terme “muralla”, utilitzat pels fiscals al Suprem per referir-se als votants que intentaven impedir l’accés dels agents dels cossos de seguretat de l’Estat a l’interior dels col·legis electorals del referèndum de l’1-O.

“El Govern legítim de Catalunya ja ha començat a acusar l’Estat, pensen que ens quedarem callats i tancats a casa, però no. Acusem tots l’Estat”, va emfatitzar Artadi.

Per la seua part, el diputat d’ERC Gabriel Rufián va fer una crida a la unitat perquè “no només som manifestants, partits i activistes, som un dic, una muralla contra el feixisme que campa al seu aire”. En aquest sentit, va denunciar que “estan passant coses terriblement anòmales” i va reivindicar que el Suprem “jutja els drets civils de tots”.

Al seu torn, la diputada de la CUP Natàlia Sànchez va explicar que “no podem oblidar l’1 d’octubre” i va sostenir que “avui som aquí per defensar les llavors que crearan el futur i perquè volem dir ben alt que les acusades són les nostres companyes, ens jutgen a tots i a totes”. En representació de l’espai dels comuns, l’exmembre de la Mesa del Parlament Joan Josep Nuet va emfatitzar que “la grandesa d’un poble no es mesura per si és de milions de persones o per la mida de la terra que trepitja, sinó que es mesura en dies com aquest, amb la resposta davant les injustícies”.

tracking