SEGRE

UE POLÍTICA

Merkel replica a Macron: “Europa és incapaç de defensar-se sola”

Després d’afirmar el president francès que l’OTAN està en “mort cerebral” || El Parlament Europeu avala l’equip de govern de l’alemanya Von der Leyen

L’Eurocambra va donar el vistiplau a la Comissió Europea de la presidenta Ursula von der Leyen.

L’Eurocambra va donar el vistiplau a la Comissió Europea de la presidenta Ursula von der Leyen.EFE/EPA/PATRICK SEEGER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va subratllar ahir la importància per a Europa de preservar l’OTAN i de mantenir Turquia dins de l’Aliança Atlàntica pel seu interès geoestratègic.

“Més encara que en temps de la Guerra Freda, preservar l’OTAN és en el nostre propi interès”, perquè “Europa no és capaç en aquests moments de defensar-se per si sola”, va dir Merkel durant el seu discurs davant del Bundestag (cambra baixa del Parlament) amb motiu del debat general dels pressupostos per al 2020.

Les paraules de Merkel, que ja ha defensat en altres ocasions la importància de l’OTAN, es produeixen després de la polèmica suscitada per les declaracions del president francès, Emmanuel Macron, que l’Aliança està en “mort cerebral”.

Merkel va recordar al referir-se al 70 aniversari de l’OTAN que, durant quaranta anys, l’Aliança Atlàntica ha estat “baluard per a la llibertat i la pau”, perquè no hi hagués una guerra a Europa, i va donar les gràcies per això de manera expressa als “nostres amics nord-americans”.

A nivell intern, la cancellera alemanya va defensar la gestió en els dos anys de coalició de govern entre conservadors i socialdemòcrates i va expressar el seu compromís de portar la legislatura a bon terme.

Paral·lelament, la nova Comissió Europea es posarà a caminar l’1 de desembre vinent després que l’Eurocambra validés ahir a Estrasburg l’equip al complet que liderarà l’alemanya Ursula von der Leyen per un marge més ampli que l’esperat i que el que va aconseguir ella mateixa en el seu vot confirmatori. El vot dels eurodiputats era l’últim gran tràmit que havia de superar la nova Comissió abans d’entrar en vigor diumenge, amb un mes de retard respecte a la previsió original a causa dels entrebancs en la validació parlamentària de diversos comissaris. Així mateix, l’Eurocambra va aprovar el pressupost de la UE per al 2020 que amplia el finançament contra el canvi climàtic, per a la protecció de les fronteres externes i la construcció d’un sistema de satèl·lits europeu. Els comptes preveuen 153.600 milions d’euros en pagaments i 168.700 milions d’euros en compromisos.

tracking