SEGRE

PSOE, Podemos i ERC ultimen un acord perquè el castellà no sigui vehicular en l'educació

L’objectiu de l’esmena dels republicans és "blindar el català com a llengua vehicular"

La roda de premsa posterior al consell de ministres.

PSOE, Podemos i ERC ultimen un acord perquè el castellà no sigui vehicular en l'educacióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grups parlamentaris de PSOE, Unidas Podemos i ERC estan debatent una esmena a la reforma educativa, la Lomloe o llei Celaá, per la qual el castellà no es fixarà en l’educació com a llengua vehicular a tot Espanya. Es tracta d’una esmena a l’articulat de la Lomloe que "encara no està tancada" ja que "s’està debatent encara", han assenyalat a Efe fonts parlamentàries.

La iniciativa ha de ser votada aquest dijous dins del grup de treball o Ponència de la Comissió d’Educació del Congrés, que aquest dimarts manté una reunió i que des de fa uns dies examinen les més de 1.160 esmenes presentades pels grups parlamentaris.

L’esmena sobre el castellà, avançada per 'El País', canviaria el que es diu en el projecte de la Lomloe: "Les Administracions educatives garantiran el dret dels alumnes i les alumnes a rebre ensenyaments en castellà, llengua oficial de l’Estat, i en les altres llengües cooficials als seus respectius territoris. El castellà i les llengües cooficials tenen la consideració de llengües vehiculars, d’acord amb la normativa aplicable."

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha posat un tuit – "més enllà del soroll hi ha política" – en relació amb el debat sobre aquesta esmena. Fonts d’aquesta formació han comentat a Efe que "l’objectiu" de la seua esmena "és blindar el català com a llengua vehicular".

Pel seu costat, el portaveu parlamentari d’Unidas Podemos, Pablo Echenique, ha dit aquest dimarts que no coneix l’esmentada esmena però que "caldrà estudiar-la". "Nosaltres a diferència dels partits de la dreta no estem en contra de la immersió, perquè pensem que beneficia a les files treballadores", ha argumentat.

En l’actual llei educativa, la Lomce o llei Wert, s’estableix que "el castellà és llengua vehicular de l’ensenyament en tot l’Estat i les llengües cooficials ho són també en les respectives Comunitats Autònomes, d’acord amb els seus Estatuts i normativa aplicable."

I obligava que "l’Administració educativa haurà de garantir una oferta docent sostinguda amb fons públics en la qual el castellà sigui utilitzat com a llengua vehicular en una proporció raonable".

Correspon, segons la Lomce, a l’Alta Inspecció de l’Estat "vetllar pel compliment de les normes sobre utilització de llengua vehicular en els ensenyaments bàsics".

I encara que després va ser anul·lada pel Tribunal Constitucional, la coneguda també com a llei Wert establia una disposició addicional 38 per la que les comunitats pagarien el centre concertat o privat a aquelles famílies que no poguessin escolaritzar els seus fills en un col·legi públic amb el castellà com a llengua vehicular.

tracking