SEGRE

TRIBUNALS ETA

61 anys de presó per a l’etarra Anboto per dos atemptats a Bilbao i Getxo

61 anys de presó per a l’etarra Anboto per dos atemptats a Bilbao i Getxo

61 anys de presó per a l'etarra Anboto per dos atemptats a Bilbao i Getxo

61 anys de presó per a l'etarra Anboto per dos atemptats a Bilbao i GetxoEFE/Juan Carlos Hidalgo/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Nacional n’ha condemnat a 61 anys de presó a l’excap d’ETA Soledad Iparraguirre, Anboto, per dos atemptats, un 1995 a les oficines del DNI de Bilbao, en el qual va morir un policia nacional i un altre va resultar greument ferit, i un altre el 1994 en una oficina bancària de Getxo (Biscaia).

Així ho acorda l’Audiència en dos sentències en les quals declara provat que va ordenar les esmentades accions al comando Itsasadar de la banda terrorista i va facilitar als seus integrants les armes per cometre-les.

Respecte a l’atemptat contra els policies que vigilaven l’entrada de les oficines del DNI a Bilbao, la Sala assenyala que l’acusada va entregar als membres d’ETA Agustín Almaraz i Aitor Fresnedo les armes amb què van cometre l’esmentada acció el 13 de gener de 1995.

Relata que els membres del comando es van dirigir als policies nacionals que custodiaven les dos entrades de les oficines d’expedició dels documents d’identitat i passaports a Bilbao i van disparar contra ells, un dels quals va morir a l’acte mentre que l’altre va patir ferides de gravetat.

Per aquests fets l’Audiència condemna Anboto a 30 anys de presó per delicte d’atemptat terrorista amb resultat de mort i a uns altres 20 anys per delicte d’assassinat frustrat.

L’altra sentència fa referència a l’artefacte col·locat el 14 de setembre de 1994 a la façana d’un banc del carrer d’Arretako Etorbiden de Getxo també per membres del comando Itasasadar i que va causar diversos desperfectes als habitatges propers.

En aquest cas, la Sala considera provat que Soledad Iparraguirre, com a cap dels comandos d’ETA, va donar les ordres i va facilitar el material necessari per a la comissió de l’atemptat terrorista i li imposa 11 anys de presó com a cooperadora necessària d’un delicte de terrorisme.

Precisament l’Audiència Nacional ha ajornat un judici a Anboto, que estava fixat per a aquest dimecres, en el qual està acusada d’ordenar l’assassinat del rei Joan Carles amb motiu de la seua assistència a la inauguració del Museu Guggenheim de Bilbao el 1997.

Fonts de l’Audiència han informat que el motiu és que la defensa ha presentat una petició de pràctica de noves proves, la qual cosa ha de ser analitzat pels magistrats abans de decidir quan se celebra el judici.

En aquesta causa Anboto està acusada de delictes contra la Corona amb finalitat terrorista en la seua modalitat de conspiració per matar el rei i dipòsit d’armes.

Es tracta d’un nou judici a Anboto a Espanya després de ser entregada el 2019 per França, on ja va complir diverses condemnes des que va ser detinguda el 2004 al país gal, per ser jutjada per dotze causes obertes per la justícia espanyola.

El mes de febrer passat el Tribunal Suprem ja va confirmar els 122 anys de presó imposats a Anboto per ordenar l’assassinat del comandant de l’Exèrcit de Terra Luciano Cortizo el 1995 a Lleó al explotar una bomba adossada sota el seient del seu cotxe quan conduïa amb la seua filla, que va resultar ferida greu.

L’alt tribunal va ratificar així la sentència de l’Audiència Nacional en el primer judici a què es va enfrontar Anboto a Espanya.

tracking