SEGRE

POLÍTICA ELECCIONS

Els madrilenys van a les urnes en uns comicis en clau espanyola

Ayuso aspira a governar en solitari i les esquerres intentaran evitar l'entrada de Vox al Govern regional || Dispositiu de seguretat especial per la “crispació”

La robot Sophia va tirar floretes ahir a Ayuso. “Ha vingut vostè molt guapa”, va assegurar la màquina.

La robot Sophia va tirar floretes ahir a Ayuso. “Ha vingut vostè molt guapa”, va assegurar la màquina.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 5,1 milions de ciutadans de la Comunitat de Madrid estan cridats avui a les urnes per elegir la nova Assemblea madrilenya, els diputats de la qual designaran el futur president o presidenta regional. Mentre que la popular Isabel Díaz-Ayuso, que opta a la reelecció, no ha ocultat la seua voluntat de governar en solitari, les esquerres s’han conjurat per evitar que els ultradretans de Vox aconsegueixin carteres en el Gabinet que es reuneix a la Puerta del Sol.

I és que totes les enquestes que es van publicar durant la campanya van apuntar que els blocs de la dreta i de l’esquerra estan molt igualats, i van assenyalar que Ayuso necessitaria el suport de Rocío Monasterio per formar govern. En aquest sentit, la dirigent popular ha evitat el xoc directe amb els ultres, que podrien acabar sent els seus socis d’aquí a unes setmanes.

En paral·lel, el tauler polític madrileny podria patir un sisme si finalment Cs no aconsegueix mantenir la representació a l’Assemblea de Madrid. Amb el llindar del 5% que marca la llei electoral regional n’hi podria haver prou per deixar els d’Inés Arrimadas, que fins fa un parell de mesos formaven part del Govern d’Ayuso, fora de l’hemicicle.

Unides Podem, en canvi, amb el revulsiu de Pablo Iglesias com a candidat a la presidència, sembla que estaria pràcticament segur a la pròxima legislatura, encara que per sota del PSOE i de Més Madrid. No obstant, si les esquerres sumen, tot apunta que Ángel Gabilondo serà el pròxim president madrileny.

Tanmateix, i a diferència del que va passar el 2019, cap enquesta el dona com a guanyador. 

En tot cas, el president o presidenta que surti de les urnes tindrà tan sols dos anys de mandat, tenint en compte que les pròximes eleccions autonòmiques de Madrid se celebraran el 2023. En paral·lel, aquestes eleccions són llegides en clau espanyola, per la qual cosa s’ha dissenyat un dispositiu de seguretat “especial” davant de la “crispació” que s’ha generat. Uns 5.900 policies nacionals i 2.200 guàrdies civils vetllaran pel correcte desenvolupament de la jornada. Una robot, Sophie, que ahir va tirar floretes a Ayuso, respondrà als periodistes que cobreixin les eleccions.

tracking