SEGRE

PANORAMA

Una taula i dos baralles

Aragonès i Sánchez celebren dimarts la seua primera trobada, marcada per la concessió dels indults || Junqueras creu que l'actitud del Govern central per dialogar “és la millor” en una dècada

Jordi Cuixart va visitar ahir, amb la família, les Borges Blanques.

Jordi Cuixart va visitar ahir, amb la família, les Borges Blanques.@SLAVIACAFETERIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el del Govern central, Pedro Sánchez, trencaran el gel dimarts a la Moncloa encara que confrontaran dos visions molt allunyades sobre com encarar el futur del conflicte existent entre Catalunya i l’Estat. La reunió estarà marcada pels recents indults als condemnats per l’1-O, una concessió que ha estat durament atacada per l’oposició, i per la recent resolució del Consell d’Europa crítica amb la sentència.

L’Executiu central veu l’aprovació de la mesura de gràcia com un gest per obrir una nova etapa de diàleg amb la Generalitat, una negociació que per a ells s’ha d’emmarcar dins de la “legalitat” i la Constitució. I és que Sánchez considera que ha fet un pas molt important de cara a la “reconciliació” i espera que el Govern mogui fitxa, sense “proclames” i centrant-se en temes com les inversions o la reforma del finançament.

No obstant, per a l’Executiu català aquesta mesura només ha servit per alleujar el sofriment dels empresonats, però no per resoldre el fons del conflicte polític ni la situació dels més de 3.000 represaliats. En aquest sentit, Aragonès ja ha deixat clar que l’única solució passa per tirar endavant una llei d’amnistia i el dret a l’autodeterminació amb un referèndum pactat, temes que ha assegurat que posarà sobre la taula en la seua cita amb Sánchez.

L’autodeterminació i l’amnistia, clau per a la Generalitat i línia roja per al Govern central

De cara a aquesta reunió, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, va assenyalar en una entrevista que l’actitud del Govern de Sánchez per resoldre el conflicte “és la millor que s’ha donat en l’última dècada”. Junqueras va celebrar que l’Executiu espanyol adopti ara com ara una posició “més compromesa amb el diàleg i la negociació que els últims governs del PP”.

Mentrestant, des de l’oposició continuen carregant contra la decisió del Govern. El PP va criticar ahir que s’hagi concedit la mesura a unes persones que tot just sortir de presó “no mostren penediment, sinó que a més diuen que ho tornaran a fer”. Aquestes paraules van rebre la resposta del ministre de Transport, José Luis Ábalos, que va defensar la mesura al considerar que els presos “fan més a favor de la seua causa a la presó que estant en llibertat”.

També va carregar contra l’expresident José María Aznar, per criticar els empresaris i bisbes que van donar suport a l’indult recordant-li que ell va perdonar quinze membres de Terra Lliure.

Amb aquest tema de rerefons, Aragonès va confirmar que no assistirà a l’entrega dels premis Princesa de Girona, a la qual acudirà el rei Felip VI, argumentant que no anirà “a actes per enaltir la monarquia”.

Borràs demana al Govern central valentia per posar fi a la repressió La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va defensar ahir que els indults als condemnats per l’1-O amenitzen les seues situacions individuals i reparen “una injustícia”, però no són una solució política. En una entrevista concedida al Huffington Post va defensar que, segons el seu punt de vista, la concessió de la mesura de gràcia ha estat fruit de la “pressió” internacional que s’ha fet per part dels tribunals alemanys i belgues i per l’informe crític publicat pel Consell d’Europa, i no per un acte de “valentia” de l’Executiu.

En aquest sentit, va remarcar que si de veritat volen mostrar coratge que s’atreveixin a posar sobre la taula una amnistia per a tots els represaliats..

Rull: “Els indults s’han concedit per protegir la justícia espanyola” L’exconseller Josep Rull va defensar ahir en una entrevista a RAC1 que el Govern central ha atorgat els indults als presos per l’1-O per “protegir el seu poder judicial i al Tribunal Suprem d’una més que previsible estirada d’orelles”, amb referència a l’informe del Consell d’Europa i en la decisió que pugui prendre el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) amb els recursos presentats per alguns dels presos, inclòs ell. Rull va assegurar que tant ell com els seus companys continuaran lluitant per la independència de Catalunya després de passar per presó amb convicció i rotunditat.

Així mateix, es va mostrar “escèptic” amb la taula de diàleg entre Catalunya i l’Estat..

EL PSC anima Puigdemont a tornar i “assumir responsabilitats” La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, va animar ahir Carles Puigdemont a tornar a Espanya i posar-se a disposició del Tribunal suprem per declarar i “assumir les seues responsabilitats” en l’1-O, tal com van fer els líders independentistes recentment indultats després d’estar gairebé quatre anys a la presó. Per a la portaveu dels socialistes al Parlament seria un bon moment perquè el líder del Junts i la resta de dirigents que es troben a l’estranger tornessin a Espanya per regularitzar la seua situació, tenint en compte, segons va dir, que el Govern central “ja ha anunciat que modificarà el delicte de sedició al Codi Penal”.

tracking