SEGRE

CONGRÉS ECONOMIA

La despesa de la Casa Reial està per sobre del pressupost

Té assignats 8,4 milions però cinc ministeris costegen més partides || Com personal de Zarzuela o seguretat del monarca

El rei Felip VI, en una fotografia d’arxiu.

El rei Felip VI, en una fotografia d’arxiu.ROBER SOLSONA / EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins a cinc ministeris –Interior, Exteriors, Defensa, Presidència i Hisenda– assumeixen despeses de suport a la Casa del Rei al marge de la partida destinada expressament a Zarzuela, que ascendeix a 8,4 milions d’euros anuals, segons els Pressupostos del 2022. Així ho ha reconegut l’Executiu en una resposta parlamentària al portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, que va demanar conèixer aquest pressupost extra de la Casa Reial després dels elogis del president del Govern central, Pedro Sánchez, a Felip VI per realitzar un “exercici de transparència” en el si de la Corona. El Govern, tanmateix, no ha fet pública cap xifra concreta.

A banda d’aquests 8,4 milions que el Pressupost reserva a la Casa del Rei i que, segons la Constitució, el cap de l’Estat utilitza per al sosteniment de la seua família i casa com considera oportú, els comptes públics també recullen anualment una partida del ministeri de Presidència per donar suport a l’activitat de la Casa Reial. Per al 2022, aquesta quantitat ascendeix a 7,2 milions d’euros que es destinaran, segons va detallar el Govern espanyol, a cobrir les despeses del personal civil al servei de la Zarzuela i les indemnitzacions per raó del servei dels esmentats empleats. Quant al ministeri de l’Interior, l’Executiu va assenyalar que la Casa del Rei compta amb un servei de seguretat propi integrat per membres de les forces i els cossos de seguretat de l’Estat.

En aquesta línia, el departament de Defensa inclou les despeses relacionades amb l’estructura de la Casa del Rei i de manteniment de la Guàrdia Reial i la representació d’honor de l’Exèrcit i l’Armada dins de la Zarzuela.El ministeri d’Exteriors, per la seua part, assumeix els costos dels desplaçaments i viatges oficials del rei. En concret, per a aquestes visites, el departament costeja dietes d’allotjament i les despeses “protocol·làries i representatives”. Finalment, Hisenda s’encarrega de la mobilitat oficial tant de la prefectura de l’Estat com del personal al servei de la Casa Reial.

tracking