SEGRE

AGRICULTURA ANÀLISI

El panís cotitza a 80 euros menys per tona que fa quatre anys

Imatge de collita de panís aquest dimarts al Pla d’Urgell.

Imatge de collita de panís aquest dimarts al Pla d’Urgell.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els productors de panís de Lleida es troben amb una situació de mercat especialment difícil, amb una valoració de tot just 184 euros per tona a la Llotja de Barcelona, segons les últimes dades fetes públiques per la conselleria d’Agricultura d’aquest mes de setembre. Aquesta xifra és 80 euros inferior a la registrada el 2012, quan el mateix producte cotitzava a 258 euros. És a dir, estem parlant d’un 28% menys.

Davant d’aquesta situació, part dels productors es plantegen optar per altres cereals amb menys costos de producció. Tot això després que en els últims anys a Lleida s’hagi apreciat un increment de la superfície destinada al panís, amb 34.000 hectàrees aquest any, de les quals Agricultura estima que sortiran unes 320.000 tones de producte. L’any 2012, per exemple, la superfície de panotxes era de 28.271 hectàrees a les comarques de Ponent.

Blats i ordis de noves varietats poden produir de 8.000 a 9.000 quilos per hectàrea

El panís a la vall de l’Ebre pot tenir un rendiment mitjà d’entre 12.000 i 14.000 quilos per hectàrea en un any normal. Aquest any, la falta de pluges amb un estiu extremament sec s’ha hagut de suplir en molts casos amb un sobrecost d’aigua de reg.

D’altra banda, noves varietats de blats i ordis poden donar rendiments de 8.000 i 9.000 quilos amb hectàrees, però sense haver de fer desemborsaments tan importants en llavors i adob i sense la necessitat d’afrontar despeses d’assecador.

A més, blats i ordis requereixen menys reg que el panís, un producte que necessita quantitats importants d’aigua. El president de la cooperativa de Linyola, Jaume Pedrós, calcula que estem parlant de tres regs davant de set o fins i tot vuit.

Com va publicar SEGRE a començaments d’aquest mes, més de 8.000 hectàrees de panís estan en perill a la zona regable del canal d’Aragó i Cataunya. Les retallades en la dotació de reg per la sequera van deixar un cabal insuficient per garantir la segona collita d’aquest cereal, segons van apuntar agricultors afectats.

La comunitat va assenyalar que només pot revisar-la cada setmana en funció de l’aigua disponible.

Aquest és només un dels efectes de la sequera a la província que, com va publicar SEGRE i inclou avui en l’especial de la Fira de Sant Miquel, afecta de forma especial no només els cereals, sinó també la producció d’ametlles, olives per a oli d’oliva i pastures per als ramaders de muntanya, que veuen com es disparen els seus costos.

tracking