SEGRE

AGRICULTURA METEOROLOGIA

Tempesta de granís sobre el Pla d'Urgell, Segrià, Garrigues i Urgell

Pedres de la mida d’un pèsol molt barrejades amb aigua || Els principals danys es registren en cultius de fruita, encara que s’haurà d’esperar als peritatges

Aquestes xarxes antipedra a la Fuliola van aconseguir contenir el granís als cultius.

Aquestes xarxes antipedra a la Fuliola van aconseguir contenir el granís als cultius.X. FARRENY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una tempesta de pedra barrejada amb aigua va afectar aquest dijous al migdia diferents punts del nord de les comarques del Segrià, el Pla d’Urgell, les Garrigues i alguns punts de l’Urgell. Segons les primeres estimacions, l’aiguat, que també anava acompanyat de fortes ratxes de vent, va descarregar en diversos municipis com Sucs, Alguaire, Almacelles, Vilanova de Segrià, Benavent de Segrià, Rosselló, Raimat, la Fuliola, Ivars d’Urgell i les Borges Blanques, entre d’altres (més informació a la pàgina 11).

Segons van explicar les organitzacions agràries Asaja Lleida, Unió de Pagesos i JARC-Coag, i a falta d’una estimació oficial de danys per part de la conselleria d’Agricultura, els més greus podrien haver ocorregut en zones de cultiu de les comarques del Pla d’Urgell i l’Urgell, on haurien afectat fruites com la cirera o l’albercoc, però també fruita de pinyol i fruita de llavor, com pomes i peres.

La tempesta de granís, molt barrejat amb aigua i de mida petita, va escombrar el pla de Lleida en dos tandes: una primera entre dos quarts de dotze i les dotze i mitja d’aquest dijous al migdia, i una segona entre la una i deu minuts i les dos de la tarda. Algunes finques amb cultius de fruita dolça van aconseguir evitar els danys gràcies al fet que estaven protegides per xarxes antipedra. D’altres no van tenir tanta sort.

En alguns cultius de fruita de pinyol, així com de poma i pera, el granís va aconseguir almenys oscar la pell de la fruita, de manera que ha fet que aquesta perdi atractiu per a la seua comercialització, segons van explicar els agricultors de la zona afectada.

Amb aquesta ja són fins a quatre les tempestes de granís ocorregudes en el que va d’any a la província de Lleida amb afectacions desiguals, a les qual s’han de sumar les tempestes d’aigua i neu, així com les tan temudes gelades per part dels agricultors.

Aquestes xarxes antipedra a la Fuliola van aconseguir contenir el granís als cultius.

Aquestes xarxes antipedra a la Fuliola van aconseguir contenir el granís als cultius.X. FARRENY

tracking