SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

Les organitzacions de productors de fruita dediquen el 40% dels ajuts a comercialització

Les OP de Lleida han rebut, en total, 37 milions d’euros en tres anys || La província copa tres de cada quatre euros que arriben de Brussel·les a Catalunya per recolzar el sector hortofructícola

Imatge d’arxiu de la collita de nectarines en una finca lleidatana.

Imatge d’arxiu de la collita de nectarines en una finca lleidatana.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les organitzacions de productors (OP) hortofructícoles de Lleida dediquen pràcticament el 40 per cent dels ajuts que els arriben de Brussel·les a través dels anomenats programes operatius a la millora de la comercialització. Així es desprèn de l’últim informe elaborat pel Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), dependent del ministeri d’Agricultura, corresponent a l’exercici 2015 i el balanç del qual per comunitats autònomes acaba de fer públic. En concret, Lleida va rebre en aquest exercici un total de 13,69 milions d’euros, sobre un total català de 17,90 milions. És a dir, tres de cada quatre euros tenen com a destinació Lleida, líder en producció de fruita dolça no només a Catalunya, sinó també en el conjunt de l’Estat.

La segona destinació dels fons operatius va anar a parar a la planificació de la producció, amb poc més del 20 per cent del capital total. En aquest cas estem parlant, per exemple, d’anàlisi de varietats o reconversions. La tercera gran destinació dels ajuts comunitaris el 2015, amb un 17 per cent, va ser per al capítol de la prevenció i gestió de crisis. En aquest cas, s’ha de tenir en compte que el 2015 el sector es va enfrontar al veto rus i a la pèrdua d’un dels principals mercats exteriors per a la fruita de pinyol, una situació que encara es manté en l’actualitat.

Al darrere se situen els programes de manteniment o millora de la qualitat, amb un 11,56 per cent, mentre que els projectes relacionats amb el medi ambient consumeixen prop d’un altre 8 per cent. Al darrere hi ha els projectes de formació i els serveis d’assessoria, la investigació i la producció experimental i d’altres.

En total, Catalunya va rebre l’any 2015 un total de 17,90 milions d’euros per a les organitzacions de productors, segons el Fons Espanyol de Garantia Agrària.

Tres comunitats s’emporten el 75% dels fons hortofructícolesA pesar que Lleida capitaneja el sector de la fruita dolça, i amb aquesta Catalunya, són unes altres tres comunitats autònomes les que copen el 75% dels fons que arriben de Brussel·les per al sector hortofructícola espanyol. Són Andalusia, Múrcia i el País Valenciaà. En aquests casos, s’ha de tenir en compte que es tracta de tres comunitats amb un gran pes del sector hortícola, que s’emporta bona part del pressupost. En total, l’any 2015, Brussel·les va concedir a les organitzacions de productors gairebé 201 milions d’euros. Andalusia va rebre més de 61 milions, mentre que Múrcia es va apropar als 54 i el País Valencià en va aconseguir uns altres 35. Catalunya, amb 17,90 milions d’euros, és la quarta en fons per als programes operatius de les seues organitzacions de productors, segons les dades oficials del FEGA, mentre que la resta de les comunitats autònomes es troba molt lluny d’aquestes xifres.

tracking