SEGRE

SUCCESSOS EMERGÈNCIES

Incendi a Garòs a 6 graus sota zero

Ahir ja havia calcinat unes 200 hectàrees de pastures d’alta muntanya || No suposa cap perill per a les poblacions i tindrà efectes beneficiosos per a la vegetació, segons afirmen els Bombers

Imatge de l’incendi que es veia dijous a la nit des de Garòs.

Imatge de l’incendi que es veia dijous a la nit des de Garòs.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un incendi de vegetació tot i que la temperatura del lloc sigui negativa, ja que arriba fins als sis graus sota zero. És el cas del foc que des de dijous crema, com va informar ahir aquest diari, en una zona de pastures d’alta muntanya de Garòs, nucli de Naut Aran, a la Val d’Aran, i que afecta una àrea de 200 metres quadrats i més de 6 quilòmetres de perímetre. Els Bombers van treballar ahir en l’extinció amb eines manuals, ateses la dificultat de l’accés i l’orografia del terreny. Es van activar una desena de dotacions terrestres i unitats del Grup d’Actuacions Forestals (Graf), que van haver de ser transportades a la zona en helicòpters.

L’incendi, el primer de l’any a Catalunya i l’origen del qual no ha estat determinat, no suposa cap perill per a les poblacions properes i no va ser necessari fer cap desallotjament preventiu, segons van informar des de Bombers de la Generalitat, que van afegir que aquest tipus de focs de pastura són habituals en zones alta muntanya i s’aprofiten per fer una bona gestió del territori, ja que permeten regenar la vegetació.

Els bombers van ser portats a la zona amb helicòpter i avui continuaran treballant-hi

Aquest any, amb la sequera acumulada al Pirineu lleidatà, poden ser més freqüents. Amb l’arribada del capvespre, es van retirar tots els vehicles, ja que la zona és inestable i no es podria treballar de nit. Està previst que a primera hora d’avui s’enlairin dos mitjans aeris i s’activin les mateixes dotacions que en el dia d’ahir.

El dispositiu d’extinció d’ahir va prioritzar el flanc esquerre per evitar que avancés cap a Vielha. Aquest flanc va ser estabilitzat i, si bé encara queden punts calents, la major part està assegurada. Van treballar amb tallafocs al llarg tres quilòmetres. Del flanc dret, es va estabilitzar la part inferior i avui es reforçarà la contenció a la zona superior per evitar que arribi a la serra d’Espiargo, on podria cremar en bloc i facilitar les allaus de neu. És un incendi similar al de principis de novembre a la Guingueta d’Àneu.

Imatge de l’incendi que es veia dijous a la nit des de Garòs.

Imatge de l’incendi que es veia dijous a la nit des de Garòs.

tracking