SEGRE

INFRAESTRUCTURES LES GARRIGUES

Rull exigeix a Foment diners per duplicar l'N-240 com a única solució a la sinistralitat

El conseller defensa que si no hi ha plena gratuïtat al peatge de l’AP-2 a camions, el desviament no serà suficient || Manifestacions enfrontades entre partidaris i detractors de la planta de Tracjusa

Josep Rull va assistir al consell de les Garrigues a una reunió amb els alcaldes.

Josep Rull va assistir al consell de les Garrigues a una reunió amb els alcaldes.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va explicar ahir en una reunió amb els alcaldes de les Garrigues que la Generalitat exigeix al ministeri de Foment inversió per ampliar la carretera N-240, incorporant un carril per sentit (duplicitat) entre Lleida i les Borges, com a única solució a la sinistralitat de la via. No obstant, el titular de Territori també va apuntar la necessitat d’aprofitar el tram de l’autopista AP-2 entre Montblanc i les Borges Blanques i buscar com es pot gestionar el transport pesant, plantejant la possible desviació per l’autopista (vegeu SEGRE d’ahir). Rull va afirmar que desviar els camions sense la garantia de tenir “plena gratuïtat” no és suficient, “la solució passa perquè Foment inverteixi a ampliar l’N-240 i fer més permeable l’AP-2”. Va destacar que alliberar el peatge entre Lleida i Montblanc com a mesura provisional no aconseguiria millorar la seguretat de l’N-240, “perquè els polígons són on són”. El Govern i Foment estan negociant posar en marxa de nou bonificacions per treure el transport pesant de l’N-240.

Per la seua part, el conseller d’Interior, Jordi Jané, que ahir també va visitar les Borges Blanques, va dir que l’actual situació de la carretera “és inacceptable” per la sinistralitat i la congestió de trànsit que té el tram lleidatà. Per a Jané, la solució ha de passar pel consens del territori. A més, va criticar que l’autovia A-27 es quedi a les portes del Coll de Lilla i no tingui continuïtat fins a Lleida.

Rull va destacar la necessitat d’una gestió adequada i sostenible de les dejeccions ramaderes

El Conselh insta a fer trams de tres carrils per millorar la seguretat en els avançaments

L’arribada de Rull al consell de les Garrigues va estar marcada per la concentració d’unes 200 persones que es van manifestar a favor i en contra (un centenar a cada bàndol) de la planta de purins de Tracjusa de Juneda. Després de reunir-se amb les dos parts, Rull va deixar clara la necessitat de fer “una gestió adequada i sostenible dels purins”. “Hem de resoldre com tractar els purins, la qüestió no va de residus, sinó de purins i de la contaminació d’aqüífers”. Rull es va comprometre a treballar conjuntament amb Agricultura per trobar “la millor de les fórmules” perquè la planta pugui tornar a funcionar “sent viable i desnitrificant les dejeccions”, va dir.

El líder d’Ipcena i membre de la plataforma contrària a la planta de purins, Joan Vàzquez, va denunciar que l’obertura es basarà en la “incineració” de residus urbans. Per la seua part, Eduard Cau, de l’associació de Ramaders, impulsors de la planta, va apuntar que estudis avalen que el projecte per obrir Tracjusa no és perjudicial i és una solució.

Rull va indicar que l’objectiu és que aquesta agenda sigui “clara, previsible, certa i avaluable”, tal com demanen els agents econòmics per no perdre més projectes d’inversió.

Lleida

El Conselh Generau d’Aran elaborarà una proposta per habilitar trams de tres carrils a la carretera N-230 entre Areny i la boca sud del túnel de Vielha. Així ho va explicar ahir el síndic, Carles Barrera, després de reunir-se amb el president de la Diputació, Joan Reñé. Barrera va avançar que les dos administracions col·laboraran per presentar davant del ministeri de Foment una descripció de les zones on pot ampliar-se la calçada “amb només moviments de terres” i una estimació del preu de les obres.

“Creiem que suposaria un cost molt assumible i milloraria la seguretat”, va dir el síndic, que va recordar que entre Areny i el túnel “hi ha pocs punts on es pot avançar, fet que genera estrès i propicia maniobres precipitades”. Barrera va detallar que el Conselh elaborarà la proposta i demanarà l’opinió dels serveis tècnics de la Diputació abans de transmetre-la a Foment. Les diputacions de Lleida i Osca impulsen un front comú per exigir millores a l’N-230.

Obres a Lleida per al Corredor Mediterrani El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, van presidir ahir la mesa estratègica del Corredor Mediterrani, en la qual es va consensuar que abans del 2020 haurien de finalitzar els accessos ferroviaris al port de Barcelona i Tarragona, i el tercer fil al tram Saragossa-Lleida i Reus-Sant Vicenç de Calders, així com la connexió entre la línia convencional i la d’alta velocitat al Penedès.

Josep Rull va assistir al consell de les Garrigues a una reunió amb els alcaldes.

Josep Rull va assistir al consell de les Garrigues a una reunió amb els alcaldes.

tracking