SEGRE

JUSTÍCIA TRIBUNALS

Endesa pagarà més de 4 milions d'euros a 65 afectats pel foc mortal d'Agramunt

Arriba a un acord extrajudicial abans de la celebració demà d’un judici en el qual tres directius s’asseuran al banc dels acusats || Un veí de Guissona va morir en l’incendi, ocorregut el juliol del 2009

Imatge d’arxiu dels tècnics de la companyia i els rurals al lloc on es va originar l’incendi.

Imatge d’arxiu dels tècnics de la companyia i els rurals al lloc on es va originar l’incendi.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Endesa indemnitzarà amb més de 4 milions d’euros els 65 afectats, entre ajuntaments i particulars, que van resultar perjudicats per l’incendi que el juliol del 2009 es va iniciar a Agramunt, va causar la mort d’un veí de Guissona a Cabanabona i va arrasar 5.055 hectàrees en vuit municipis de les comarques de l’Urgell, la Noguera i la Segarra.

La companyia elèctrica ha arribat a un acord extrajudicial abans del judici que està fixat per demà al jutjat penal número 2 de Lleida i en el quals s’asseuran al banc dels acusats tres directius: el cap de zona, el cap de manteniment i el cap tècnic que hi havia en aquell moment. Estan acusats d’un delicte d’incendi per imprudència i previsiblement acceptaran sengles multes.

L’informe dels rurals va determinar que la causa del foc va ser la caiguda d’una línia a la Donzell

En la indemnització de la companyia s’inclouran les despeses d’extinció dels Bombers i els danys als propietaris.

El judici arriba després d’una instrucció, duta a terme per un jutjat d’Instrucció de Balaguer, que s’ha demorat més de sis anys i que ha estat farcida de recursos.

L’advocat dels afectats, Manel Busquets, va explicar que “entre els damnificats hi ha els ajuntament de Sanaüja, Cabanabona i Vilanova de l’Aguda”.

L’informe dels Agents Rurals del departament d’Agricultura va determinar que la causa del foc va ser la caiguda d’una línia elèctrica a la Donzell, nucli d’Agramunt, i va dir que alguns trams de la línia es trobaven en mal estat.

En aquest sentit, els Agents Rurals van trobar un tram de cablatge elèctric caigut que estava en contacte amb el terra i amb diversos punts de fusió que van originar l’incendi.

A més a més, la investigació va descartar qualsevol indici que el foc fos intencionat. Aquest informe va servir per imputar, el desembre del 2009, els tres responsables de la companyia elèctrica que demà s’asseuran al banc dels acusats.

Van cremar-se quinze coberts (la majoria a Cabanabona) i maquinària agrícola diversa. El 73% de la superfície calcinada eren cultius i la resta, massa forestal, la majoria matolls. Més de 70 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat i deu mitjans aeris van treballar en l’extinció.

En l’extinció van treballar 70 equips terrestres i 10 d’aeris L’incendi que es va originar a Agramunt va calcinar 5.055 hectàrees, 4.700 de les quals de zepes (zones d’especial protecció per a les aus). El foc va provocar una extensa llengua de foc de 17 quilòmetres entre el punt inicial i la Segarra, on els Bombers van aconseguir aturar l’avenç de les flames. El foc va cremar a Agramunt 300 hectàrees, a Artesa de Segre 11, a Biosca 21, a Cabanabona 953, a Oliola 1.820, a Sanaüja 656, a Florejacs 906 i a Vilanova de l’Aguda 285.

tracking