SEGRE

MEDI AMBIENT GESTIÓ

La regulació per evitar massificacions a Mont-rebei, a partir de la Setmana Santa

S’ha previst senyalització de seguretat, reserves ‘on-line’ i informació a temps real sobre l’ocupació als pàrquings || El 74% dels visitants del congost són catalans i un 6,3%, aragonesos

Imatge d’arxiu del congost de Mont-rebei, que el 2016 va vorejar els 100.000 turistes.

Imatge d’arxiu del congost de Mont-rebei, que el 2016 va vorejar els 100.000 turistes.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ajuntaments de Sant Esteve de la Sarga, Àger, Viacamp, la Fundació Catalunya-La Pedrera (titular de la part catalana del congost) i les diputacions d’Osca i Lleida treballen ja per implementar a partir d’aquesta Setmana Santa les mesures per regular l’accés al congost de Mont-rebei i evitar així la massificació de turistes en aquest enclavament natural. L’objectiu és evitar que es congreguin més de 2.000 persones en un sol dia tal com ha passat en diverses ocasions, especialment coincidint amb festius, ponts i períodes vacacionals.

Miquel Rafa, director de l’àrea de Medi Ambient i Territori de la Fundació Catalunya-La Pedrera, va explicar que totes les administracions estan coordinades per poder aplicar les accions previstes en la pròxima Setmana Santa, com informar a temps real de l’ocupació dels pàrquings i les places lliures, el web que permeti fer reserves on-line i instal·lar plafons informatius, entre altres mesures, totes per guanyar seguretat. El congost solia rebre una mitjana de 85.000 visitants anuals, però el 2016 aquesta xifra s’ha disparat fins a prop dels 100.000, que suposen un impacte econòmic de tres milions d’euros.

Una enquesta realitzada l’any passat als turistes de Mont-Rebei destaca que el 74 per cent d’ells (tres de cada quatre) procedeixen de Catalunya, en segon lloc els segueixen els aragonesos amb el 6,3% i després, els procedents del País Valencià amb un 4,3%, País Basc amb un 3,9 i Madrid amb un 3,4%. L’excursionisme és l’opció que més elegeixen els turistes amb un 50,7 per cent, després dels passejos curts amb un 20,7% o navegar amb piragua amb un 11,2%.

El segueixen activitats com l’escalada o rutes en BTT amb un 6,3% i un 2% respectivament. L’enquesta també destaca que el temps que fan servir els visitants a fer el recorregut elegit per visitar la zona oscil·la entre una hora (3,8%), d’una hora a tres (31,7%), de tres a cinc hores (34,6%), i tot el dia (29,8%).

D’altra banda, la comissió de seguiment del Montsec va presentar ahir les dades referents al balanç turístic del 2016 del Centre d’Observació de l’Univers (COU) a Àger, havent abastat xifres rècord des de l’obertura al públic amb un total de 31.997 visitants, la qual cosa representa un augment del 18% respecte a l’any 2015. Aquests visitants es tradueixen en 243.000 euros d’ingressos, 20.000 més que l’any anterior.

Imatge d’arxiu del congost de Mont-rebei.

Imatge d’arxiu del congost de Mont-rebei.

Un dels ponts d’accés al congost de Mont-rebei el cap de setmana passat.

Un dels ponts d’accés al congost de Mont-rebei el cap de setmana passat.

Acord per regular l'accés a Mont-rebei a través de reserves 'online' a partir del març

Acord per regular l'accés a Mont-rebei a través de reserves 'online' a partir del març

tracking