SEGRE

AIGÜES CONFLICTE

Rull nega transvasar aigua de Rialb a l’àrea metropolitana de Barcelona

Diu que el Govern no ho vol i que no ho permet el permís del 2010 ni les canonades previstes || L’Estat afirma que un nou projecte hauria de passar per les Corts

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El conseller de Territori, Josep Rull, va insistir ahir a rebutjar que la Generalitat vulgui utilitzar la portada d’aigüa de Rialb a 32 municipis de la Segarra, l’Urgell, la Conca de Barberà i l’Anoia com a primer pas per a un transvasament a l’àrea metropolitana de Barcelona, tal com temen col·lectius ecologistes i el Govern d’Aragó. Rull va afirmar a Balaguer que la Generalitat ni tan sols es planteja fer-ho i que, a més, resultaria impossible des del punt de vista legal i tècnic.

“El projecte s’ajusta al que l’Estat ja ha autoritzat i que encara segueix vigent”, va recalcar el conseller. Es referia així a l’ordre del ministeri de Medi Ambient del 2010, que atorga un cabal de només 0,62 hectòmetres cúbics a l’any per proveir als pobles de Forès, Montmaneu, les Piles i Santa Coloma de Queralt. Són els únics nuclis que rebran aigua de Rialb que estan fora de la conca de l’Ebre, si bé part del seu terme municipal sí que en forma part.

D’altra banda, Rull va recordar que les canonades per proveir aquests nuclis tindran un diàmetre de només onze centímetres, per la qual cosa aquesta limitació de capacitat i el límit de cabal que fixa l’ordre del 2010 “fan impossible fer una aportació important d’aigua” a l’àrea metropolitana de Barcelona. “No estem parlant d’un gran transvasament, sinó d’un acte de justícia cap a unes poblacions que sumen 3.400 habitants i que ara han de proveir-se amb cisternes quan hi ha sequera”, va afirmar el conseller. “Hi ha a qui li interessa explicar el que no és i que presenta com una batalla per l’aigua el que és un acte de solidaritat”, va concloure.

Rull exposa aquests mateixos arguments en una carta al conseller de Sostenibilitat d’Aragó, Joaquín Olona, que va demanar ahir al Govern central que declari la caducitat de l’ordre ministerial del 2010. Per la seua part, el portaveu del Govern, Íñigo Méndez, i el ministeri d’Agricultura a través d’un comunicat van confirmar que la planificació de la Generalitat per a les conques internes de Catalunya “no inclou cap transvasament”. Així mateix, van afirmar que el dèficit d’aigua en el sistema Ter Llobregat no té “cap connexió” amb la portada de Rialb i que, si la Generalitat plantegés un projecte diferent de l’actual, “l’autorització del 2010 no tindria validesa” i n’hauria de demanar una altra, la qual cosa requeriria l’aprovació de les Corts.

Assegura que el conflicte per l’IVA “no afectarà” Alguaire i la SeuEl conseller va assegurar que “el funcionament dels aeroports d’Alguaire i la Seu no està en risc en cap cas”, sigui quina sigui la resolució del litigi per l’IVA que ha de pagar Aeroports de Catalunya per les transferències que rep del departament de Territori. Com va avançar ahir aquest diari, l’Agència Tributària reclama a l’empresa pública 13,7 milions en concepte d’IVA entre el 2011 i el 2015, mentre que aquesta ha recorregut al considerar que ha tributat correctament i ho atribueix a “discrepàncies interpretatives”.

tracking