SEGRE

LITIGIS

La Fiscalia es querella contra l'exalcalde de Gimenells per malversació i prevaricació

Arran d’una denúncia de l’actual alcalde contra el seu antecessor entre 2011 i 2014 per cobrar més del que va acordar el ple || Aldavert defensa que va actuar amb transparència i no va cometre cap irregularitat

Imatge de l’ajuntament de Gimenells.

Imatge de l’ajuntament de Gimenells.AJUNTAMENT DE GIMENELLS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Fiscalia de Lleida ha presentat querella per presumptes delictes de malversació continuada de fons públics i prevaricació contra l’exalcalde de Gimenells entre els anys 2011 i 2014, Albert Aldavert (CiU). El ministeri públic considera que Aldavert va cobrar de forma indeguda 27.871 euros durant aquest període, a través d’un salari superior al que havia acordat el ple després de les eleccions municipals; i per l’assistència a plens i altres reunions del consistori, cosa que el fiscal qualifica d’incompatible amb el sou del primer edil. Així mateix, qüestiona la contractació del llavors secretari municipal per un procediment de “màxima urgència”, sense que la plaça arribés a sortir a concurs.

En la seua querella, la Fiscalia assenyala que el ple va acordar el 2011 atorgar a Aldavert una retribució de 1.094 euros al mes per una dedicació parcial del 75%. El febrer del 2012, la junta de govern va fixar el seu salari en 1.928 euros per dedicació exclusiva. Aquest canvi en el règim retributiu no es va ratificar al ple ni es va publicar al Butlletí Oficial de la Província (BOP): el consistori només va aprovar la partida pressupostària per abonar el nou salari.

Per a la Fiscalia, això vulnera la llei de bases del règim local. Així mateix, apunta que l’exalcalde va continuar exercint durant el seu mandat la seua professió com a arquitecte tècnic. Quant a la contractació del secretari, el ministeri públic creu que l’antic alcalde era conscient que la va fer al marge del procediment que fixa la llei.

Per la seua part, l’exalcalde i actual portaveu del grup de PDeCAT a l’oposició va rebutjar aquest dijous haver comès qualsevol irregularitat, i menys de forma conscient. Va insistir que l’augment de salari era indestriable a més dedicació al consistori, que ho va fer amb transparència i va recalcar que ho va dotar amb una partida al pressupost municipal. Aquesta querella arriba després de la denúncia que l’actual alcalde de Gimenells, Dante Pérez (PSC), va presentar l’any passat. Tots dos prestaran declaració davant del jutge al maig: Pérez ho farà com a testimoni, mentre que el seu antecessor ho farà com a querellat. Aquesta causa se suma a la que continua en curs per presumptes cobraments irregulars per part de l’exalcalde i edils de Bell-lloc en mandats anteriors.

com, quan i per què cobren els càrrecs electes locals

  • Salaris o assistències. Alcaldes i regidors poden rebre un salari mensual, ja sigui en règim de dedicació exclusiva o parcial; o bé cobrar una quantitat per cada ple, junta de govern o comissió a la qual assisteixin. El ple de cada municipi decideix qui tindrà un salari i quant es pagarà als que no el tinguin per assistir a cada sessió plenària, junta o comissió. Els edils poden reemborsar-se també despeses per l’exercici del seu càrrec, com ara quilometratge i dietes.
  • Dedicació total o parcial. La dedicació total suposa que el treball a l’ajuntament és l’única activitat retribuïda de l’alcalde o regidor. La parcial retribueix només part de la jornada laboral i el seu import es calcula prenent com a referència el salari per dedicació exclusiva. La normativa impedeix que edils de pobles de fins a mil habitants tinguin una dedicació exclusiva i la limita a un màxim del 75%. 
  • Límits a les retribucions. La normativa fixa el salari màxim d’electes en funció del nombre d’habitants de cada municipi. No limita la quantitat per plens i comissions, si bé els edils només poden cobrar per les sessions a les quals assisteixin. 
  • Cobrar de dos administracions. La dedicació parcial permet cobrar d’una altra administració, si els dos salaris no superen el 100% de la jornada laboral. L’exclusiva permet cobrar per assistir a plens i comissions d’altres ens, com consell o Diputació.

Una causa que se suma a l’oberta pels pagaments a edils de Bell-lloc La querella contra l’exalcalde de Gimenells se suma a la causa oberta per presumptes cobraments irregulars de l’exalcalde de Bell-lloc, Ramon Cònsola, i vuit edils més (sis de CiU i dos d’ERC) de l’ajuntament en mandats anteriors, entre els anys 2007 i 2015. La Fiscalia també els atribueix malversació i prevaricació, encara que en aquest cas els motius són diferents. El ministeri públic qüestiona que cobressin quantitats fixes mensuals de l’ajuntament sense tenir una dedicació reconeguda, i considera que s’haurien d’haver limitat a cobrar tan sols per l’assistència a plens i altres reunions de la corporació. Des de l’inici de la investigació el 2016, Cònsola i d’altres edils han declarat davant del jutge. D’altra banda, d’altres denúncies davant de Fiscalia l’any passat per suposades irregularitats en pagaments a càrrecs municipals han quedat arxivades al no apreciar-se indicis de delicte.

tracking