SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

L'ós Goiat devora una ovella en una granja a menys de cent metres d'un poble d'Aran

Fa caure un camp clos electrificat a Arres i també ha atacat tres granges més a França || El Conselh ja aplica mesures d’aversió i demana una cimera d’experts per decidir si l’expulsen del Pirineu

El pastor elèctric enderrocat i la granja, propera a habitatges.

El pastor elèctric enderrocat i la granja, propera a habitatges.CGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nou atac a bestiar de l’ós Goiat ha augmentat la preocupació a la Val d’Aran pel comportament d’aquest exemplar, conegut ja per una voracitat fora de l’habitual. Divendres a la nit va devorar una ovella protegida darrere un camp clos electrificat (pastor elèctric) en una granja al municipi d’Arres, entre els nuclis d’Arres de Jos i Arres de Sus i a menys de cent metres d’aquest últim. Així ho van corroborar ahir fonts del Conselh Generau, que van indicar que mai abans s’havia atansat tant a una àrea habitada i van recalcar que això suposa un canvi en la conducta d’aquest animal. Aquesta predació arriba abans de la pujada dels ramats a les pastures de cotes altes, quan els agrupen sota la vigilància de pastors. L’atac a Arres ha estat precedit per tres atacs en granges en territori francès. En una va devorar un porc, un fet també inèdit. El síndic d’Aran, Carlos Barrera, ha instat la Generalitat a verificar les predacions a França en una carta al director general de Medi Natural, Ferran Miralles. En aquesta missiva informa sobre dos atacs més aquest any a Arres i Bausen, que es van saldar amb la mort d’una ovella, un corder i un poltre. Així mateix, demana una reunió per decidir el futur de Goiat i establir si, d’acord amb el protocol d’intervenció d’óssos al Pirineu, ja hi ha la possibilitat d’expulsar-lo de la serralada.

Aquesta última setmana, personal del Conselh havia posat ja en marxa mesures d’aversió previstes en aquest protocol per intentar corregir la conducta de Goiat. El van seguir gràcies al senyal del collar GPS que porta i, en almenys dos ocasions, van detonar pirotècnia per dissuadir-lo quan s’aproximava a bestiar. Probablement, aquest fet va evitar un nombre d’atacs més elevat. Ara el Conselh demana reunir la comissió d’experts que inclou l’administració aranesa, les comunitats pirinenques i els governs d’Espanya i França.

Totes van subscriure el mes de novembre el protocol d’intervenció, i hauran de determinar si les mesures d’aversió poden considerar-se ja complertes. Si no tenen èxit, suposarà passar a la tercera i última etapa del protocol: la captura i l’expulsió de Goiat del Pirineu.

El pastor elèctric enderrocat i la granja, propera a habitatges.

El pastor elèctric enderrocat i la granja, propera a habitatges.CGA

El pastor elèctric enderrocat i la granja, propera a habitatges.

El pastor elèctric enderrocat i la granja, propera a habitatges.CGA

tracking