SEGRE

URBANISME DESPOBLACIÓ

El Jussà demana ajuda per als barris antics, amb fins al 70% de cases buides i en ruïnes

Els alcaldes adverteixen que l’abandó augmenta en els 144 nuclis de població de la comarca || Entre un 10 i un 70% dels habitatges estan deshabitats i hi ha desenes d’expedients per demolir-los

Tres dels immobles buits i deshabitats del nucli de Figuerola d'Orcau, a Isona

Tres dels immobles buits i deshabitats del nucli de Figuerola d'Orcau, a Isonae. farnell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els alcaldes del Pallars Jussà alerten del greu deteriorament que pateixen els nuclis antics, amb fins un 70% de les cases deshabitades. Moltes amenacen ruïna o es troben en una situació d’imminent “col·lapse”. La majoria dels consistoris han obert desenes d’expedients de ruïna en els últims anys per demolir aquestes cases. D’aquesta manera, pretenen evitar despreniments i fins i tot que l’ensorrament d’aquests habitatges suposi un risc per als veïns. Si els amos no ho fan, correspon als consistoris executar les demolicions de forma subsidiària, la qual cosa suposa un cost que en ocasions resulta difícil de cobrar als titulars.

El nucli de Figuerola d’Orcau, a Isona i Conca Dellà, té la majoria de les cases del barri antic deshabitades des de fa més d’una dècada. El regidor Josep Maria Mestre va explicar que les poques cases habitades que queden al centre són segones residències, habitades per persones d’avançada edat i molt poques per famílies joves. Aquest percentatge descendeix al 40% si s’inclouen tots els habitatges de la població. “La població creix fora de la vila closa, on és possible tenir millors accessos i més edificabilitat”, va dir Mestre.

El consell d’alcaldes demana ajuda a la Generalitat per a un diagnòstic que serveixi com a guia a actuacions

A aquest alt índex de cases deshabitades se suma el fet que els seus titulars estan “desapareguts” o que la propietat recau en més d’una persona a l’arribar a través d’herències. Per a l’alcalde de Talarn, Àlex García, això suposa també un problema per la dificultat que suposa posar-se d’acord per executar millores, sanejaments o fins i tot demolicions. “En algunes ocasions ens diuen que fem amb la casa el que vulguem ,però això també és una despesa important per al consistori.”

A Talarn, un 35% de les cases del nucli antic estan buides. Francesc Borrell, alcalde de Salàs de Pallars, assegura que fan falta ajuts per afavorir la rehabilitació i no haver d’actuar d’ofici. “Ens trobem davant d’un abandó dels nuclis importants, centres desvalguts que es troben en una situació de col·lapse. Encara que les causes siguin dispars, tots tenim aquesta problemàtica que ha d’afrontar-se o d’aquí a deu anys parlarem de pobles deshabitats en lloc de cases buides”, va dir. Borrell va assegurar que al seu poble hi ha un 10% d’habitatges en aquesta situació.

L’alcalde de Conca de Dalt, Martí Cardona, va afegir que la situació és ara com ara un “degoteig constant” i “suposa una fortuna per als consistori afrontar-lo”, va dir. El municipi de la Torre de Capdella preveu la inversió de 300.000 euros per actuar al nucli antic del poble d’Aguiró, en el qual hi ha cases en un estat precari i és “urgent” actuar, va explicar l’alcalde, Josep Maria Dalmau. El consell d’alcaldes del Jussà va aprovar ahir una moció per demanar ajuts a la Generalitat i fer una diagnosi de l’estat actual dels pobles, com a primer pas per a actuacions que afrontin aquest problema sense que això suposi més despesa local.

Figuerola d’orcau “És un problema que s’ha d’afrontar amb urgència” L’alcaldessa d’Isona i Conca Dellà, Rosa Amorós, va explicar que la degradació dels nuclis antics dels pobles és patent i cada dia és més greu. “És un problema que s’ha d’afrontar amb urgència, amb actuacions que permetin salvar aquest patrimoni i l’origen dels pobles.” D’altra banda, va assegurar que els consistoris no poden afrontar sanejaments, demolicions i rehabilitació de cases que no són de la seua propietat i arriba a ser un perill per als veïns. “És urgent acabar amb l’abandó i hem de ser capaços de facilitar la millora d’aquests centres històrics”, va dir.

Talarn “En la majoria dels casos no coneixem els propietaris” Preservar els nuclis històrics ha de ser l’eix prioritari que ha de primar en una normativa que desencalli aquesta problemàtica als pobles, segons l’alcalde de Talarn, Àlex García. Va assegurar que “en la majoria dels casos no coneixem els propietaris i les ordres d’execució les hem d’assumir des del consistori”. Per a García, és clau trobar facilitats perquè aquestes cases puguin ser habitades. “És decisiu encara que això suposi permetre ampliacions dels immobles en zones no habitables com corrals o magatzems de les mateixes cases”, va assenyalar.

Una de les cases deshabitades al centre de Talarn

Una de les cases deshabitades al centre de TalarnE. Farnell

tracking