SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

Els primers preus de la golden, 15 cèntims per sota

Imatge de l’inici de la campanya de recollida de poma golden en una finca de Lleida.

Imatge de l’inici de la campanya de recollida de poma golden en una finca de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Males notícies per als productors de poma golden, la de més volum a la província de Lleida: les primeres cotitzacions estimades per Mercolleida valoren el quilo de golden de calibre de 70 i més se situen fins a 15 cèntims per sota de les registrades les mateixes dates de l’any passat. En concret, la llotja lleidatana ha establert en tauler un preu orientatiu de només 25 a 30 cèntims d’euro el quilo, mentre que l’arrancada d’aquesta varietat de poma l’any passat va ser a cotitzacions d’entre 38 i 42 cèntims d’euro.

Tot plegat en un moment en què la venda d’aquesta fruita és limitada i la destinació és les cambres frigorífiques per a la comercialització al llarg de tot l’hivern. A més, en aquests moments a les fruiteries el consumidor es troba encara una gran oferta de fruita d’estiu i els primers cítrics de la campanya.

Conselleria i Afrucat estimen que la collita de golden serà aquest any un 12% superior a la del 2015

Els baixos preus de la poma golden al tauler es produeixen en un moment en el qual fonts dels productors apunten que les previsions de producció no es corresponen amb la realitat. Afirmen que de les finques de Lleida, no en surten els quilos que auguraven les estimacions de la conselleria d’Agricultura i Afrucat i aposten per una revisió a la baixa.

Per fer-ho es basen, entre altres factors, en la repercussió de les tempestes de pedra a la zona del Pla d’Urgell (posteriors a l’elaboració de les previsions) i a la minva de producció per a la venda per a consum en fresc derivada de problemes de motejat en part de la producció. Les dades fetes públiques fa setmanes per la conselleria i Afrucat calculaven que Lleida produirà 133.250 tones, xifra que representa un 12% més que l’any passat.

“Aquestes previsions ens fan mal, quan en realitat la producció no arribarà a registrar aquest increment”, apuntaven a SEGRE fonts del sector productor de la província.

Mercolleida també ha establert cotitzacions per a les pomes gala i en aquest cas també se situen a la baixa respecte a les mateixes dates de l’any passat. Si el 2015 les pomes amb més del 60% de color i calibres superiors a 70 es valoraven a entre 50 i 55 cèntims d’euros, ara la forquilla de preus és més àmplia i a la banda baixa es limita a 40 cèntims per quilo, i en l’alta arriba a 50.

En el cas de les pomes gala i d’estiu, la previsió oficial de la conselleria d’Agricultura i Afrucat era que la producció assoliria aquest any les 36.610 tones, la qual cosa representa un augment del 13% respecte a l’any passat.

Per al conjunt de la producció de pomes, l’estimació de creixement de producció també és de tretze punts percentuals. En concret, l’any passat es van produir 196.080 tones i aquest es calcula que es podria arribar a les 221.930 tones. Aquesta xifra també és superior a la que es va registrar fa dos anys. El 2014, la collita assolida va ser de 202.900 tones.

tracking