SEGRE

ENQUESTA

La confiança del consumidor augmenta el novembre per les majors expectatives

La confiança del consumidor augmenta el novembre per les majors expectatives

La confiança del consumidor augmenta el novembre per les majors expectatives

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La confiança dels consumidors s’ha incrementat el novembre per una millor percepció de la situació actual i, sobretot, per un fort creixement de les expectatives, segons l’Indicador de Confiança del Consumidor (ICC), publicat aquest dilluns pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS).

L’ICC de novembre es va situar en 99,4 punts, 8,7 punts per sobre de la dada del mes anterior, a causa de l’increment de la valoració de la situació actual (5,9 punts més) i, principalment, a l’intens creixement (11,5 punts més) de l’índex d’expectatives.

No obstant això, en relació amb novembre de l’any passat l’evolució és menys positiva, ja que la confiança ha caigut 5,2 punts, conseqüència tant d’una menor valoració de la situació actual (5,7 punts) com de les expectatives (4,7 punts).

L’ICC, com els indicadors de situació actual i d’expectatives, pot prendre valors que oscil·len entre 0 i 200.

Per sobre de 100, indica una percepció positiva dels consumidors i per sota de 100 una percepció negativa.

L’índex de valoració de la situació actual es va situar al novembre en 88,5 punts, segons el CIS, que ha atribuït aquest bon comportament respecte a octubre a la millor valoració de la situació econòmica (10,3 punts més) i del mercat de treball (9,1 punts més).

Al contrari, la valoració de la situació actual de les llars retrocedeix 1,6 punts.

L’"extraordinàriament positiva" evolució de les expectatives, que al novembre van arribar als 110,2 punts, se sustenta fonamentalment en l’increment de la valoració del futur de l’economia espanyola (15,5 punts més) i del mercat de treball (14,5 punts més), mentre que la de les llars va experimentar un creixement més moderat (4,3 punts més).

Al novembre van augmentar les expectatives de consum i estalvi, així com els temors d’inflació, mentre que van disminuir lleugerament les de pujada dels tipus d’interès.

Segons l’enquesta del CIS, aquesta pitjor percepció de la situació econòmica es reflecteix en l’augment del nombre de persones que afirma arribar just a fi de mes, i el 44,9 % així ho assegura, o que, fins i tot, ha hagut de contreure deutes o recórrer als seus estalvis, com li passa a un altre gairebé 18 %.

El 12,5 % pensa que la situació econòmica actual de la seua llar és millor que fa sis mesos, sobretot, per la incorporació d’algun membre al mercat de treball, davant el 24,4 % que assegura que la seua situació és pitjor, per l’increment dels preus o per estar o tenir un familiar a l’atur.

No obstant això, el CIS revela que el 35,1 % dels enquestats afirma que cap persona en el seu entorn no es troba a l’atur, encara que el 72,9 % afegeix que la situació per trobar un lloc de treball és igual o pitjor que fa sis mesos.

En definitiva, més de 3 de cada 10 persones consideren que la situació actual de l’economia espanyola és pitjor que en els últims sis mesos.

De cara al futur, el 41,7 % dels enquestats creu que la situació per trobar un lloc de treball serà millor en els propers sis mesos i el 30,3 % pensa que serà pitjor.

Quant a les possibilitats d’estalvi, el 15 % dels entrevistats opina que seran més grans durant el proper any, el 59,9 %, i el 23,8 % que seran pitjors que seran iguals.

En general, el 41,1 % dels consultats opina que la situació econòmica anirà a millor, el 24 % que serà igual, i el 30,1 % que serà pitjor.

tracking