SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ I PRESTACIONS

El cost de les pensions es dispara un 39 per cent a Lleida en una dècada

La nòmina mensual ha passat de 56 a 78 milions d’euros || Els 97.600 perceptors a la província van cobrar una mitjana de 800 euros cadascun al febrer

Els sindicats van protagonitzar ahir una concentració davant de la patronal lleidatana COELL.

Els sindicats van protagonitzar ahir una concentració davant de la patronal lleidatana COELL.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El cost de les pensions s’ha disparat en un 39% a la província de Lleida en l’última dècada. En concret, ha passat dels 56,22 milions d’euros el febrer del 2008 als 78,16 milions del mes passat, segons les dades oficials del ministeri d’Ocupació. L’increment és a causa, fonamentalment, de l’augment de la prestació mitjana, que ha crescut en un 30%. Mentre que la nòmina mitjana a la província vorejava els 616 euros mensuals fa deu anys, en l’actualitat se supera per primera vegada els 800. Parlem del conjunt de pensions de jubilació, incapacitat permanent, viudetat, orfandat i a favor dels familiars. El nombre de persones grans que reben una d’aquestes prestacions públiques ha tingut un creixement en aquest període d’un 6,9% i ja són 97.612.

Totes aquestes dades posen de manifest la situació del sistema, amb una despesa que segueix creixent de forma exponencial davant dels ingressos de la Seguretat Social a través de les cotitzacions. Les últimes dades oficials d’afiliacions, del gener d’aquest any, situen a Lleida en 174.564 els cotitzadors al sistema. És a dir, que només hi ha 1,78 treballadors que aporten fons al sistema per cada pensionista. Es tracta d’una xifra clarament insuficient i més si tenim en compte la rebaixa o congelació de salaris que encara afronten molts treballadors de la província des que es va iniciar la crisi econòmica. A més, els sindicats denuncien que els nous llocs de treball que es generen tenen en general com a denominador comú baixes remuneracions.

En el conjunt de l’Estat, la despesa mensual en pensions contributives va augmentar el 3,03% el mes de febrer, fins a assolir els 8.660,6 milions d’euros, segons les dades que va publicar ahir el ministeris d’Ocupació i Seguretat Social. La pensió mitjana de jubilació ha ascendit a 1.057,08 euros al febrer, xifra que representa un 2,07 per cent més que el mateix mes de l’any anterior.

En el cas de la província de Lleida, els jubilats cobren de mitjana 909,87 euros, és a dir, un 13,92 per cent menys que la mitjana espanyola.

UGT i CCOO es van concentrar ahir davant de la Confederació d’Organitzacions Empresarials de les Terres de Lleida (COELL) per reclamar pensions i sous dignes. Demelsa Mateo, d’UGT, va assegurar que abans els convenis empresarials servien per “millorar les condicions dels treballadors, però ara, amb el govern del PP, comporten al contrari”, per aquesta raó va demanar als treballadors que no negociïn convenis d’empresa “sense passar pels sindicats perquè els assessorin”.

Tant ella com Carles Asensio, responsable d’Indústria d’UGT, van llegir un manifest davant de la COELL amb el qual van demanar sous i pensions dignes, i van reclamar el desbloqueig de la negociació col·lectiva. “El que no pot ser és que hi hagi gent que treballi, o que cobri una pensió, i no arribi a finals de de mes”, va criticar Asensio, “els joves d’avui dia pensen que això és normal, però no ho és”, va sentenciar.

Consideren que el primer pas és aconseguir salaris dignes perquè la gent cotitzi i puguin pujar les pensions. “La sortida de la crisi ha de notar-se a totes les capes de la societat, i això les patronals ho han d’entendre”, van afirmar.

La principal queixa va ser el fet que les pensions no pugen al mateix ritme que l’IPC ja que aquestes s’han revaloritzat només un 01,25%, mentre que la inflació ho ha fet un 3% “amb la qual cosa, s’ha perdut 2,75 punts de poder adquisitiu”, va apuntar Asensio. A l’acabar la lectura del manifest, els representants van entrar a la COELL a entregar l’escrit i van assegurar que aquest acte és el primer d’una sèrie que acabarà el 23 de març.

tracking