SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

UP demana al Govern que redobli la pressió a la distribució per la fruita

Amb inspeccions i controls davant de vendes a pèrdues o etiquetatges inadequats || Insisteix en la necessitat que Brussel·les aprovi retirades extraordinàries

Imatge de la reunió que van mantenir ahir Unió de Pagesos i el PSC de Lleida.

Imatge de la reunió que van mantenir ahir Unió de Pagesos i el PSC de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Unió de Pagesos reclama que la Generalitat redobli la pressió contra les grans empreses de distribució en plena crisi de preus de la poma. Així ho van explicar ahir fonts del sindicat després de reunir-se amb el líder del PSC a la província, Òscar Ordeig. Van indicar que la Generalitat ha d’actuar per evitar que els productors es vegin forçats a vendre per sota de costos de producció, com passa amb la poma, en especial la golden, en aquesta campanya. Reclamen que intensifiqui les inspeccions i els controls i posi el focus sobre aquestes empreses “perquè es vegin pressionades i no vagin per lliure”, van insistir les fonts. Es tracta d’aconseguir frenar les vendes a pèrdues i que compleixin totes les normes de l’etiquetatge.

En aquesta línia van atribuir els baixos preus de la poma no tant a un excés de producció com a una estratègia de la distribució per forçar rebaixes. En aquest context, van insistir en la necessitat que Brussel·les articuli una quota extraordinària de retirades de poma per “treure pressió” al mercat. Van justificar aquesta demanda a la UE en el fet que bona part dels problemes arriben del tancament de fronteres russes a la fruita Europea. Polònia, gran venedor al mercat rus, ofereix poma al mercat interior i això provoca rebaixes de preus. “Es tracta de conseqüències d’una decisió política (sancions econòmiques a Rússia per la crisi d’Ucraïna i la resposta de Moscou amb el tancament de fronteres) i ha d’oferir mesures al respecte”, van insistir.

L’oferta de poma polonesa pressiona els mercats pel tancament de fronteres russes

Per la seua part, Òscar Ordeig, que també es va reunir ahir amb la Plataforma de la Fruita Dolça, va destacar que s’ha compromès amb totes dos organitzacions a donar suport a la seua lluita per uns preus justos. Va recordar que la venda per sota de costos no se circumscriu a la fruita, i va dir que pateixen la mateixa situació tant el sector del conill o el de la llet, per posar dos exemples. En aquesta línia, va afirmar que la venda a pèrdues és una pràctica prohibida per la legislació. Però, va afegir, per a això, és necessari que existeixi un estudi sobre costos dels productes, una tasca que va dir que ha de dur a terme l’Institut d’Estadística de Catalunya. Amb aquest indicador de costos fiable, va apuntar, es podria poder exigir que no es tanquessin operacions per valoracions inferiors.

Lleida ha de ser un dels llocs més competitius en la producció d’aliments i per aconseguir-ho és necessari guanyar la lluita de preus justos, va sentenciar el dirigent socialista.

Imatge de la reunió que van mantenir ahir Unió de Pagesos i el PSC de Lleida.

Imatge de la reunió que van mantenir ahir Unió de Pagesos i el PSC de Lleida.

tracking