SEGRE

AGRICULTURA MERCATS

El preu de l’oli en origen puja un

UP atribueix

Imatge d’arxiu de descàrrega d’olives a la cooperativa de Maials.

Imatge d’arxiu de descàrrega d’olives a la cooperativa de Maials.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els preus de l’oli d’oliva en origen estan experimentant notables pujades, fins a ser gairebé un 20 per cent superiors als de l’any passat per aquestes dates, segons Poolred, l’entitat que elabora els preus diaris de l’oli.

Tanmateix, per al sindicat Unió de Pagesos, aquest increment no implica que s’hagin disparat els preus en origen, sinó que es deu a la retallada d’un 20% de la producció en l’àmbit mundial. D’aquesta manera, tenint en compte els costos de producció que implica el cultiu, aquest augment tan sols permet garantir l’activitat al sector, segons el sindicat.

UP va recordar que el preu mitjà percebut pels agricultors catalans per les seues olives entre el 2009 i el 2015 va ser de 0,32 euros per quilo, i de 2,20 euros el litre d’oli d’oliva verge extra, un nivell de preu per sota dels costos de producció de la majoria de les explotacions, fet que les va situar al límit de la rendibilitat.

Ara, el preu en origen de l’oli d’oliva verge se situa en 3,77 euros per quilo de mitjana, un 20% per sobre dels 3,15 euros per quilo de fa un any i un 11% dels 3,50 euros per quilo de final del 2016.

Per la seua part, el preu de l’oli d’oliva verge extra, segons Poolred, és de 3,88 euros el litre, una mica superior a la campanya anterior però per sota de fa dotze anys, 2005-2006, en la qual es van superar els 4,20 euros el litre, segons UP.

A més a més, el sindicat va insistir que els preus pagats als productors estatals es troben molt per sota dels que perceben els productors italians, que el mes de gener passat cobraven l’oli a 5,90 euros per quilo, un 64% més que els espanyols, i va remarcar que el preu de l’oli pagat al productor espanyol es troba al nivell del pagat al grec o al tunisià, amb la diferència que els costos de producció en aquests països són molt inferiors als espanyols.

Preus de l’oli embotellat en constant augment en els linealsLa baixa producció d’oli ha disparat en els últims dies el preu de l’oli en els lineals. Tanmateix, els productors asseguren que els preus a les grans superfícies i supermercats haurien de pujar encara més perquè aquestes restes encara no reflecteixen del tot la retallada de producció existent en l’àmbit mundial.Segons dades del ministeri d’Economia, el preu de venda al públic de l’oli d’oliva verge extra més freqüent la setmana del 6 al 12 de març va ser de 4,84 euros el litre, una mica per sobre dels 4,72 euros el litre de la setmana anterior.

tracking