SEGRE

AGRICULTURA

Les altes temperatures avancen la campanya d'albercoc primerenc

Marcatge pel bon nivell de producció i qualitat al Baix Segre, on ja es recol·lecta || El preu dominant a Mercabarna oscil·la entorn de 2,5 euros el quilo

Imatge de recollida d’albercocs ahir en una finca de Seròs.

Imatge de recollida d’albercocs ahir en una finca de Seròs.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les altes temperatures registrades a Lleida en els últims dies han accelerat el procés de maduració dels albercocs a la zona més primerenca de producció, al Baix Segre, on la campanya té un avenç d’uns quatre o cinc dies respecte a l’any passat, segons fonts dels agricultors. És el cas de Josep Maria Teixidó, fructicultor de Seròs, que va començar la campanya de recol·lecció el passat dia 27 d’abril. Afirma que tant en quantitat com en qualitat, aquestes primeres varietats es caracteritzen pels bons resultats, des de la mida a la quantitat de sucres, explica.

En el capítol de preus, la climatologia adversa, amb baixes temperatures a Europa, han provocat que el consum internacional es ressenti i amb això les cotitzacions són inferiors respecte a les mateixes dates de l’any passat. Les últimes dades oficials de Mercabarna, referides a divendres, situen els preus entre els 2 i els 4,5 euros el quilos, depenent de les qualitats. Això sí, qualifica com el preu “dominant” els 2,5 euros el quilo. El sector confia que els preus es “normalitzin” ara que s’anuncia el repunt dels termòmetres, fins i tot per sobre del que seria normal en aquestes dates.

Gran disparitat de preus en funció de la qualitat, amb minves a Tarragona, el Jerte i França

Pel que fa a la producció de Múrcia, competidora en aquests moments amb la collita primerenca de Lleida, la qualitat s’ha vist minvada pels últims fronts plujosos. La humitat compromet la capacitat de conservació. En els últims anys s’ha apreciat un increment de noves plantacions d’albercoquers.

En relació amb la campanya de cirera, amb forta presència també al Baix Segre, es detecta gran variabilitat de preus en funció de la qualitat. Les pluges han provocat problemes en algunes varietats conreades a Lleida, però molt menors respecte a altres zones, com Tarragona o la vall del Jerte, colpejada per la pedra, i França, segons Teixidó.

Així les coses, apunta que hi pot haver preus des dels dos euros, per a les partides de menor qualitat, per exemple quant a duresa, davant d’altres de 6 euros, les que tenen millors qualitats.

Per la seua banda, la conselleria d’Agricultura i la patronal de la fruita catalana Afrucat han avançat a avui dimarts la presentació de les primeres previsions oficials de producció de fruita de pinyol. En principi s’havia estudiat que la presentació tingués lloc dijous en el 21è Fòrum del Préssec i la nectarina d’Alcarràs.

tracking