SEGRE

PATRIMONI LITIGI

La jutge d’Osca rebutja, ara per ara, enviar la policia al Museu de Lleida

També denega imposar una multa al conseller de Cultura per desobeir la seua sentència

Visitants al Museu de Lleida el mes passat davant de quatre de les peces de Sixena reclamades.

Visitants al Museu de Lleida el mes passat davant de quatre de les peces de Sixena reclamades.

Creat:

Actualitzat:

La titular del jutjat número 1 d’Osca, María del Carmen Aznar, va dictar ahir una providència rebutjant la tramesa de la policia al Museu de Lleida per obtenir les 44 obres de Sixena i denegant també la imposició d’una multa al conseller de Cultura, Santi Vila, i al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) per no haver complert l’execució provisional de la seua sentència, que ordenava l’entrega d’aquestes peces a finals de juliol.

La magistrada va rebutjar així la petició de l’ajuntament de Vilanova de Sixena –representat per l’advocat Jorge Español– en el sentit d’enviar la policia judicial al Museu per complir la sentència.

L’ajuntament de Vilanova de Sixena recorrerà aquesta providència “nul·la de ple dret”

De fet, arran d’aquesta petició, la lletrada de l’administració de justícia del jutjat oscenc va redactar a finals del mes de novembre una diligència informant la jutge que la Generalitat no havia entregat en el termini establert les 44 obres –que estan protegides per la llei de Patrimoni de Catalunya– i, per tant, de la possibilitat d’aplicar l’article 701.1 de la llei d’Enjudiciament Civil.

Aquest punt de la llei

assenyala

que si no s’ha dut a terme l’entrega i és necessari entrar en llocs tancats, s’ha d’obtenir l’autorització del tribunal que hagi ordenat l’execució provisional, “podent auxiliar-se de la força pública, si fos necessari”.

La nova providència de la magistrada Aznar va desestimar així la petició expressa de l’ajuntament de Vilanova de Sixena, encara que això no representa que arxivi sine die la possibilitat que actuï la policia judicial. Simplement ha rebutjat que la possible ordre arribi a conseqüència de la petició directa d’una de les parts demandants, l’ajuntament oscenc, que comparteix litigi amb el govern d’Aragó.

D’altra banda, en la mateixa providència la jutge va dictar la devolució de l’escrit presentat des del consorci del Museu de Lleida, “sense incorporar-la a la causa al no ser part en el present procediment”. Val a recordar que els demandats en aquest plet són la Generalitat i el MNAC com a propietaris de les 44 peces de Sixena en litigi, que estan en dipòsit al Museu de Lleida.

“Una bona notícia, un petit pas”Fonts de la conselleria de Cultura van qualificar ahir de “bona notícia” aquest nou escrit de la jutge d’Osca, encara que van recordar que es tracta d’un nou tràmit en aquest llarg camí judicial: “Tan sols és una resposta desestimant la petició d’una de les parts..., però almenys és un petit pas.” Van recordar que encara que ara s’hagi denegat aquest escrit de l’ajuntament oscenc, la jutge podria dictar qualsevol dia les mateixes mesures coercitives, però motu proprio. L’advocat Jorge Español va estimar aquesta nova resolució “nul·la de ple dret” i va anunciar que la recorrerà. Español va afegir que “pot ser que (la jutge) considerés que no és encara el moment processal oportú” per a la tramesa de la policia.

tracking