SEGRE
directe

Segueix la retransmissió de l'Espanyol - AEM, el partit de tornada del play-off d'ascens a Lliga F [a partir de les 18.30 h]

EXPOSICIÓ HISTÒRIA

Tàrrega inaugura avui una mostra de moda històrica

En repassa l’evolució entre els segles XVIII i XX amb 60 peces cedides || Inclou vestits de la família de Manuel de Pedrolo

Un dels vestits que es podran veure a l’exposició.

Un dels vestits que es podran veure a l’exposició.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu Comarcal de l’Urgell a Tàrrega inaugurarà avui a les 19.00 hores una exposició sobre la indumentària a les terres de Lleida entre els segles XVIII i XX. La mostra exposarà gairebé seixanta peces entre roba quotidiana, vestits de tot portar, de cerimònia i complements, així com imatges i reproduccions en les quals es pot observar l’evolució en la manera de vestir. Són peces que han conservat les famílies i que han passat de generació en generació fins a arribar als fons dels museus de Lleida. Entre les peces que es podran contemplar a Tàrrega hi ha dos luxosos vestits de la família de l’escriptor Manuel de Pedrolo de finals del segle XIX. Són dos vestits de tafetà de seda, un amb polisson, dels anys 1862-69 i 1870-80.

Vestir la moda. Modes de vestir a les terres de Lleida (segles XVIII-XX), que es podrà visitar fins al proper 19 de març, és una exposició itinerant de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran que recull peces procedents del Museu de la Noguera, el Museu Comarcal de Cervera, el Museu de Lleida, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i el Museu Comarcal de l’Urgell.

La mostra, disponible a Tàrrega fins al 19 de març, viatjarà després al Museu de Lleida

L’objectiu és que el públic descobreixi el procés de canvi social i econòmic viscut a Europa entre els últims tres segles. La Revolució Francesa i la revolució industrial van ser els dos processos que van provocar el desenvolupament de nous sistemes de producció i comerç. Un dels sectors que van tenir transformacions importants va ser el de la indústria tèxtil.

El 1767 a Catalunya es va crear la primera fàbrica d’indianes, teixit de cotó estampat per una sola cara. El 1832 els germans Bonaplata van obrir a Barcelona la primera fàbrica que utilitzava la màquina de vapor per moure de forma mecànica les màquines de teixir i filar. Les terres lleidatanes no van quedar fora d’aquest procés i lentament es va anar implantant la moda tal com la coneixem avui dia. L’exposició ja es va poder veure l’any passat a Balaguer, Cervera i a les Valls d’Àneu. Després de Tàrrega, la mostra arribarà al Museu de Lleida.

tracking