SEGRE

ENOLOGIA PROVA PILOT

Vins criats sota el pantà

Treuen del pantà de Sant Antoni les botelles de set cellers pallaresos després de passar 29 mesos submergides || La primer valoració de la prova és molt positiva

L’extracció del vi es va fer amb l’ajuda del Club Submarinista de Tremp i The Busseing Pallars.

L’extracció del vi es va fer amb l’ajuda del Club Submarinista de Tremp i The Busseing Pallars.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte pilot d’envellir vins dels cellers pallaresos al fons del pantà de Sant Antoni va finalitzar ahir amb la retirada de vuitanta-sis botelles. En total, han estat vint-i-nou mesos submergides a uns 40 metres de profunditat i a una temperatura constant d’uns 12 °C.

El sommelier Jordi Martínez va provar ahir els vins in situ i la primera valoració que en va fer va ser positiva. Martínez va explicar que sí que hi ha diferència entre els envellits als cellers i els del fons del pantà, i va afegir que aquestes particularitats tenen a veure amb la preservació. El sommelier va detallar que “sota l’aigua, els vins aguanten millor i no evolucionen tan de pressa”. En el cas dels vins blancs, es noten més les característiques d’haver estat envellits sota l’aigua. En canvi, en el cas dels negres, aquest tipus d’envelliment “els dóna més vida”.

Aquest projecte va nàixer l’octubre del 2014, a través del programa Al teu gust, aliments del Pallars, i va ser impulsat per l’ajuntament de Tremp i set cellers del Pallars que van posar en marxa la prova pilot amb l’objectiu d’avaluar l’evolució del vi madurat durant un temps determinat al fons del pantà. L’experiment va consistir a submergir dos gàbies amb dotze botelles de cada celler (entre una i quatre referències per celler) a uns 40 metres de profunditat, cosa que garantia l’absència de llum tot l’any i la temperatura constant de 12 °C. El primer tast es va fer al cap de set mesos, durant la primavera del 2015, quan es va extreure el primer joc de botelles i diversos sommeliers i enòlegs van fer un primer tast. En aquella primera valoració ja van apreciar diferències notables entre els vins envellits en celler i sota l’aigua, especialment en els vins negres.

Repetiran l’experiment amb proves científiques i més controlEls cellers participants van valorar ahir molt positivament la prova, que ha donat lloc a uns vins frescos, aromàtics i amb un punt d’acidesa. Els impulsors es proposen repetir l’experiment, però aquesta vegada de manera molt més científica, amb proves de temperatura diàries, al costat de la gàbia, o dades de la pressió de l’aigua constant. Els cellers participants són Celler Vila Corona, Castell d’Encús, Sauvella, Mas Garcia Muret, Xic’s de Cal Borrech, Terrer de Pallars i Batlliu de Sort.

tracking